Gör egen seitan från vetemjöl. Steg-för-steg med bilder

seitan från vetemjöl

Göra egen seitan från vetemjöl

För mig var det här en total game changer. Att man kan göra egen seitan från vetemjöl.  Det är inte ens svårt! Det tar tid däremot. Men seriöst, vad spelar det för roll när man får fram en proteinrik produkt, som man vet exakt vad det innehåller, kan anpassa helt efter egen smak och som dessutom är billigt som tusan?

Efter att jag fotograferat denna steg-för-steg bildserie har jag experimenterat med att låta tvättprocessen ske med hjälp av min köksmaskin där jag kan knåda degen. På så vis slipper jag knåda degen i kallt vatten för hand och skonar händer från kylan som annars är ganska jobbigt. Jag förklarar närmare i dessa steg vid bilderna.

Så vad tusan är seitan? Seitan uppfanns i Kina på 1000-talet. Det är ett glutenbaserat livsmedel som är ett vanligt ”vegankött” i Asien. Seitan, eller vetegluten är helt enkelt tvättat vetemjöl där stärkelsen renats bort och det som återstår är veteprotein, alltså gluten. Degen sjuds och blir en köttliknande produkt som man kan använda i matlagningen.

seitan från vetemjöl

Börja med att fylla en skål med helt vanligt vetemjöl. Jag mäter inte, utan fyller bara upp så mycket mjöl som jag uppskattar kan bli en hanterlig deg. Vill man arbeta med en köksmaskin som knådar kan degen vara betydligt större än om man ska göra den för hand.

IMG_4313 - seitan från vetemjöl

Fyll på med vatten. Här mäter jag inte heller utan tillsätter vatten tills det blir en smidig deg.

IMG_4314 - seitan från vetemjöl

Knåda degen och tillsätt med vatten eller mjöl om det krävs. Degen är bra när den släpper från kanterna.

IMG_4320 - seitan från vetemjöl

Lägg degen i skålen igen.

IMG_4322-1 - seitan från vetemjöl

Fyll skålen med kallt vatten och låt stå minst en timme. Vattnet ska täcka degen helt.

IMG_4322 - seitan från vetemjölOm du ska göra med köksmaskin är det extra viktigt att degen fått vila i det kalla vattnet i minst en timme.

seitan från vetemjöl

Nu ska vi tvätta bort stärkelsen! Knåda degen i kallt vatten. Vattnet blir vitt och mjölkigt (det är stärkelsen). Skölj av och fyll upp skålen med nytt vatten. Knåda, knåda och knåda. Häll av vattnet. Fyll upp med nytt kallt vatten. Knåda, knåda och knåda. Häll av vattnet. Fyll upp med nytt kallt vatten. Det här tar ett tag! Alternativt kan man arbeta under rinnande kallt vatten, men nej, tänk lite på miljön. När allt vitt är borttvättat och endast det svampiga gluten är kvar, då är den klar!

Alternativet att arbeta med köksmaskin som har tillbehör för att knåda är betydligt mer enkelt och snabbt. Det blir som en tvättmaskin för vetegluten! Istället för att knåda för hand låter man helt enkelt maskinen göra jobbet. Det kommer skvätta utav bara satan, men det är värt det. Skillnaden med denna metod är också att degen kommer ”slamsas sönder” och inte hålla ihop på samma vis som när man gör för hand. Det är därför en bra idé att ha en finmaskig sil/durkslag att hälla degen i när man ska skölja av den och byta ut vattnet.

IMG_4331 - seitan från vetemjölSexigare än så här blir inte hemmagjord seitian av vetemjöl. Den är nu en totalt smaklös svampklump. Notera att den har minskat i storlek vid tvättningen. Den kommer dock blir lite större när den sjuder i buljong.

IMG_4333 - seitan från vetemjöl

Knåda ihop den till en form du vill ha, eller flera olika bitar. Låt den vila i cirka 15 minuter medan vi gör buljongen den ska sjuda i.

IMG_4339 - seitan från vetemjöl

Sjuda seitan i buljong

Nu ska klumpen smaksättas. Gör en buljong som passar till det du tänkt använda din seitan till. Julskinka, gryta, fiskrätt osv. I det här fallet gjorde hade jag redan bestämt mig för att göra en kryddstek och gjorde en buljong som jag brukar göra, då den är ganska neutral. Värt att veta är att buljongen måste vara ganska koncentrerad för att smakerna ska tas upp.

  • 1,5 l vatten
  • 6 buljongtärning
  • 2 gul lök
  • 2 förkokt rödbeta
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 krm vitlökspulver
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 4 msk mörk soja

IMG_4344 - seitan från vetemjöl

Koka upp buljongen och sänk ner din seitan. Låt den sjuda, alltså koka på svag värme, i 45-60 min beroende på storlek.

IMG_4346 - seitan från vetemjöl

Klart! Nu kan du skiva skära upp bitar och marinera, steka, griljera… Göra precis vad du vill!

Vegansk pepparstek på seitan

Fortsätt scrolla för att se hur jag gjorde min pepparstek.

seitan från vetemjöl

Blanda sirap, mörk soja och en skvätt buljong. Pensla in din seitan med blandningen.

seitan från vetemjöl

Mortla rosépeppar och svartpeppar.

IMG_4365 - seitan från vetemjöl

Klappa pepparblandningen över steken.

seitan från vetemjöl

Bryn i mjölkfritt margarin och olivolja tills steken fått en fin stekyta.

seitan från vetemjöl

Skiva upp och servera!

Hoppas verkligen att jag har inspirerat fler att prova göra hemmagjord seitan från vetemjöl!

4 Kommentarer
  1. Detta blev sjukt gott. MEN! Men min blev väldigt gelé-ig/svampig som gummi, färdig seitan har inte varit så. Undrar vad jag gjorde fel, eller ska den vara så?

    1. Hej! Vad roligt att höra att smaken satt. Javisst, det blir helt klart en annan konsistens när man gör den från grunden än när man använder vetegluten. Jag tror att det beror på skillnaden i processen.

  2. Tusen tack. Jag tänker anvnda den när jag bakar bröd för att få det som bageri bröd. Det är bara en tanke. Varför inte använda den i low carb bröd recept om man inte är gluten allergiker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.