Zucchinipasta (zoodles) med vegansk pesto och plommonkvisttomater

zucchinipasta med vegansk pestoLyckans middag serverades häromkvällen när jag gjorde zoodles, alltså zucchinipasta och hemmagjord vegansk pesto. Till detta härligt söta och goda plommonkvisttomater. När man steker tomaterna fullkomligt exponerar smakerna. Dessutom blir tomater faktiskt nyttigare av upphettning. Pigmentet lykopen frigörs mer vid upphettning och ämnet behöver tillgång till fett för att kunna tas upp av kroppen, så att steka tomaterna i lite olja är perfekt.

Jag har äntligen köpt en spiralizer, alltså en grönsakssvarv. Alltså en sådan ordentlig med handtag och vev. Jag har en mindre sedan tidigare men den funkar verkligen endast på morötter. Äntligen kan jag göra fina zoodles!

Zucchinipasta är ett perfekt sätt att byta ut pastan på. Och vad passar inte bättre än en pesto till pasta? Jag valde att göra den själv när jag ändå var i farten. Det blev så himla gott och bra. Fräsch mat får man lov att säga!

zucchinipasta zoodles vegansk pesto receptZucchinipasta (zoodles) med vegansk pesto och plommonkvisttomater

 • 1–1,5 zucchini
 • 1/2 lök
 • 8 st champinjoner
 • 400 g plommonkvisttomater
 • salt

Vegansk pesto

 • 50 g pinjenötter
 • 100 g tofu
 • 1 kruka basilika
 • 1 kruka persilja
 • 3–5 msk olja
 • 2–3 msk bjäst (näringsjäst)
 • salt
 • svartpeppar
 • örtsalt
 • 1 klyfta vitlök
 1. Zucchinipasta: Skölj zucchinin och strimla i en spiralizer eller hyvla pasta. Antingen kokar du dem snabbt i saltat vatten, 1 minut räcker. Eller så häller du dem direkt i stekpannan låter dem bli tillagade där med såsen innan det är dags för servering. På sistnämnda vis slipper vi också lite disk, det är alltid trevligt.
 2. Grönsaker: Skala löken och finhacka. Rensa champinjonerna och skiva dem.
 3. Stek lök och champinjoner i en stekpanna med lite olja. När de nästan är klara kan du lägga ner plommonkvisttomater. Plommonkvisttomaterna tillagas rätt fort.
 4. Vegansk pesto: Lägg alla ingredienserna till peston i en matberedare och mixa peston. Eventuellt kan du tillsätta vatten om den blir för torr.
 5. Rör ihop pastan med de stekta grönsakerna och peston, salta eventuellt lite mer och servera!

vegansk pesto receptvegansk zucchinipasta zoodles med pesto

 

2 kommentarer

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras