Grön ärtpuré, ugnsrostad blomkål och marinerad tofu

Grön ärtpuré, ugnsrostad blomkål och marinerad tofuHär bjuder jag på mitt recept på ugnsrostad blomkål, grön ärtpuré och marinerad tofu. Jag har varit så sugen på ärtpuré alltså. Det är så gott! De fina gröna ärtorna är aningen söta i sig och med salt blir det helt enkelt magi.

Vi gick ner till grönsakshandlaren på torget och köpte bland annat blomkål. Resten fick matvarubutiken stå för. Jag letar efter enkla ingredienser som är lätta att hitta, för alla. Framförallt ska det väl vara enkelt och tillgängligt att göra nyttiga val. I slutändan vill jag ju med denna blogg dela med mig av enkla sätt att välja veganskt.

Det har varit mycket skräpmat när vi varit ute på vägarna och det är skönt att komma hem och laga nyttigare mat som gör gott för kroppen och smakar gott. Därför vill jag dela med mig av detta recept!

Ugnsrostad blomkål, grön ärtpuré och marinerad tofu

 • 1 blomkålshuvud
 • olja
 • kryddor
 • 400 g tofu
 • allround marinad
 • 3-4 dl frysta gröna ärtor
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • salt

Rostad blomkål: Ansa blomkålen och bryt upp i mindre buketter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över buketterna och rör om dem så alla har olja på sig. Strö över valfria kryddor, exempelvis salt, vitlök eller grillkrydda. Tillaga i ugnen på 200°C i cirka 20 eller tills de fått fin färg.

Tofu: Skär upp tofun i skivor som är cirka 1 cm tjocka. Lägg dem press med hushållspapper runt så vätskan pressas ur. Jag trycker dem mot hushållspapper en extra gång när jag tar ut dem ur pressen. På dessa sätt drar de åt sig marinad och smak mycket bättre och man får fast god tofu.

Pensla på grillolja, marinad eller annan smaksättning du tycker om. Du kan med fördel marinera tofun minst en timme i förväg.

Stek tofun i en stekpanna eller grilla dem.

Grön ärtpuré: Koka ärtorna. Täck dem med kallt vatten i en kastrull. Lägg i en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda under lock i 6 min.

Häll av det mesta av vätskan. Lämna lite kvar i kastrullen. Om du vill ha några ärtor hela som dekoration kan du plocka ur dem nu. Resten mixas slätt med stavmixer. Salta.

Nu är det slutligen bara att servera denna underbara rätt! Tanken var att ha rostade kikärtor till detta med men jag upptäckte tyvärr att kikärtorna för en gång skull var slut hemma. Men recept på det hittar ni här! Passar perfekt med lite crunch till. Nötter funkar bra med.

Ugnsrostad blomkål, grön ärtpuré och marinerad tofu. Veganskt recept

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras