Seitanstek – recept på vegansk kött

De som känner mig vet att jag fullkomligt älskar seitan. Hail Seitan brukar jag skämtsamt säga. Och ja, jag tycker att det är helt underbart att man kan göra så mycket av något så enkelt som vetegluten. I går gjorde jag klart denna seitanstek som blev helt otroligt god. Men innan vi går in närmare på den, kan jag förklara vad seitan är för något för de som inte vet.

Vad är seitan?

Seitan är en benämning på köttsubstitut gjort av vetegluten. Det används flitigt i asien och har med all rätt spridit sig runt om i världen. Vadå vetegluten? kanske du tänker nu. Ja, när man tvättar bort stärkelsen från vetemjöl får man ut vetegluten, rent protein. Denna process kan man göra själv, genom att tvätta, tvätta, tvätta. Eller så köper man färdigt mjöl som säljs under namnet vetegluten och gör sina köttsubstitut. Så länge man inte är glutenintolerant är detta ett toppenbra sätt att få i sig proteiner på välsmakande sätt.

Så, tillbaka till min stek. Om vi nu ska kalla det för seitanstek. Min man som är köttätare tyckte det påminde något om köttfärslimpa. Jag brukar inte vara så noga med att försöka efterlikna något specifikt kött men det kan ibland underlätta för att kunna beskriva smaker för de som vill prova. Den blev saftig och smakrik!

Det tar sin lilla tid att tillaga seitan. Degen ska preppas, sjudas eller ångas och helst vila över natten. Sedan stekas dagen efter och servera. Men å andra sidan är det bara att planera lite. Nu tycker jag att vi går till receptet!

Seitanstek – recept på vegansk kött

 • 2  morötter
 • 1 lök
 • 1 förpackning kidneybönor 380 g (230 g avrunna)
 • 3 msk kinesisk soja
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 tsk vit miso
 • 1 tsk rökt paprikakrydda
 • 1 tsk liquid smoke
 • Salt och peppar
 • 2 tsk grönsakskrydda
 • 2 tsk kött och grillkrydda
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 3 msk olja
 • 3 dl vatten
 • 4 dl vetegluten

Skala och hacka morötter och lök. Koka dem tills de blir mjuka. Häll av vätskan.

Skölj kidneybönorna.

Mixa alla ingredienser utom vetegluten slätt med en stavmixer i en stor skål.

Blanda nu ner vetegluten och forma din deg. Knåda degen tills du känner att den blir lite spänstig. Dela upp degen i två delar och slå in dem i folie. Det behöver absolut inte vara tajt, de kommer nämligen att svälla.

Nu ska vi ånga dem. Jag har en fiffig ångtillsats från IKEA men det går precis lika bra att koka upp vatten i en kastrull och lägga ett durkslag på. Tänk bara på att durkslaget inte ska doppas i vattnet. Det brukar räcka att fylla kastrullen till en tredjedel med vatten. Koka upp, lägg i durkslaget med dina foliepaket i och lägg på ett lock. Sänk värmen.

Låt foliepaketen ångas i cirka 1 timme. Ställ sedan dem åt sidan och låt svalna. De ska sedan vila i kylen över natten.

Dagen efter är det bara att snabbt fräsa dem i en panna. Jag steker dem helst med lite grillolja för en härlig stekyta och extra smak. Skiva upp och servera!

seitan recept

2 kommentarer
 1. Det låter bra utom en sak, använd inte aluminiumfolie. Aluminium är giftigt och hör inte hemma i våra kroppar, använd bakpapper istället.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras