Vegansk tofu stroganoff – recept på en veganiserad favorit

Vegansk tofu stroganoff

Det är något visst med korv stroganoff som gör att typ alla gillar det. Stora som små. Jag har brukat göra vegansk korv stroganoff med sojakorv. Men nu valde jag att göra den på tofu istället – en vegansk tofu stroganoff helt enkelt.

Jag använde en neutral tofu och kryddade den. Man kan självfallet använda smaksatt tofu med. Kan tänka mig att exempelvis den spånrökta tofun från Yi Pin funkar perfekt.

Detta är ett utmärkt grundrecept på tofu stroganoff. För oss med småbarn som inte gillar stark mat är det toppen. Men om vi vuxna bara skulle äta hade jag nog kunna tänka mig att tagit med lite chilisås också. Min man tyckte visserligen att detta var gott men han gillar helt klart mer hetta med.

Vegansk tofu stroganoff

  • 1 msk kinesiskt soja
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 msk olja
  • 1 tsk kött- och grillkrydda
  • 400 g tofu
  • 1 lök
  • 3 dl havregrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk Agavesirap
  • 1 tsk senap
  • Salt
  • Peppar
  • Hackad bladpersilja

Börja med att förbereda tofun. Häll av vätskan och lägg blocken i press med hushållspapper runt. Jag lägger en gryta över som tynger ner. Vi vill få ut vätskan så konsistensen blir bättre och fast. Det kommer även ta åt sig smakerna bättre. Låt den ligga i press i minst 20 min.

Skär upp bitar av tofun och pensla på marinad av kinesisk soja och rökarom.

Finhacka löken och stek tillsammans med tofun i olja. Häll över havregrädde och tillsätt alla de övriga ingredienserna. Låt puttra 5 min minuter och servera med ytterligare hackad bladpersilja.

Servera med ris, potatis, quinoa eller annat tillbehör. Smaklig spis!

Vegansk tofu stroganoff

vegansk Tofu stroganoff

Visste ni att Biff Stroganoff sannolikt är uppkallad efter en rysk greve på 1700-talet vid namn Stroganov. Då han var gourmet men också tandlös, bad han kocken att skära köttet i små bitar.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras