Veganost med cashewnötter och bjäst

Attention alla ostälskande veganer! I samarbete med SportHälsa och Bjäst har jag tillagat och fotat veganost. Och den blev ju helt fantastiskt god. Cheesus christ alltså! Förutom att man får sig ett bra veganskt pålägg med ostig och nötig smak så innehåller bjäst eller näringsjäst B-vitamin som är bra för ämnesomsättningen. Till bjäst används en speciell ras av näringsjäst, saccharomyces cerevisiae, vald för dennes förmåga att bilda höga vitaminhalter.

Grunden till detta recept är ett populärt recept som jag stött på på flera hemsidor. Jag har dock ändrat det efter eget tycke och justerat lite smaker. Osten blir hyvelbar, men om man ”misslyckas” så fungerar den precis lika bra att ha som bredbar ost. Jag kan näsan föredra det. Men smaken är som baken!

veganost recept bjäst näringsjäst

Vegansk ost med bjäst
  • 8 ½ dl vatten
  • 2 dl rivna morötter
  • 3 msk agar-agarpulver (eller vegegel)
  • 3 dl naturella cashewnötter
  • 1 ½ dl bjästflingor
  • 6 msk citronsaft
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk allkrydda
  • 2 krm vitlökspulver
  • 2 krm paprikapulver

Mixa alla torra ingredienser fint i en mixer. Riv morötter fint och koka upp dem i vattnet med buljong. Låt sjuda i 10 min.  Koka upp igen och vispa ner agar-agarpulver. Låt sjuda 10 min till. Häll ner citronsaften och morotsblandningen i mixern med de torra ingredienserna och mixa tills det blivit en fin och jämn smet utan klumpar.

Häll snabbt upp smeten i en burk eller form. Låt svalna helt (cirka 2 timmar) och häll över på ett fat eller ostbricka.

Den här osten går att hyvla. OM den blir för fuktig går det precis lika bra att behålla den i burken och istället använda som bredbar ost. Lika gott för det!

Jag är nu sugen på att prova flera olika typer av veganost. Tidigare har jag tillagat en veganost baserat på sojamjölk, även där med bjäst som smaksättare. Dags att söka mer inspiration och hänga mer i köket! Kanske filma tillagningen?

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.