Vegansk Nutella utan socker

5 februari inträffar Nutelladagen fick jag i dag veta av mina kära kollega Anna. Det är något jag aldrig tidigare har uppmärksammat men det finns en första gång för allt, eller hur?

I ärlighetens namn innehåller Nutella mest skit. Så därför har jag gjort en vegansk Nutella utan socker. Smakar den precis som originalet? Nej. Är. Den god? Ja! Dåså.

Vegansk Nutella utan socker

  • 200 g hasselnötter
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 6 st färska dadlar utan kärna
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk ekologisk vaniljextrakt
  • 2 msk ekologisk kakao

Sprid ut hasselnötter på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i 10-15 min på 200 grader.

Låt nötterna svalna och sedan bort skalen. Ett smidigt sätt är att lägga dem, några i taget, i en kökshandduk och gnugga bort skalen.

Mixa sedan nötterna med de övriga ingredienserna. Om man vill ha den helt slät kan man mixa nötterna försig först och sedan lägga till det andra. Men jag uppskattar lite crunch.

Har man sug på mer sötma kan man öka mängden dadlar eller addera agavesirap.

Häll upp i burk och förvara i kylen. Servera på mackan eller varför inte toppa gröten med vegansk Nutella?

Det var lite lustigt faktiskt, för bara några dagar sedan pratade jag och min man Daniel om Nutella. När jag var i Canelli, Italien i höstas fick jag smaka så otroligt god vegansk Nutella av hasselnötsbönder som sålda på de lokala torgen. Helt otroligt gott! Och doften av rostad hasselnöt är oslagbar. I Canelli, Piemonte produceras inte bara några av världens absolut bästa viner, utan alltså även hasselnötter. Mycket exporteras till just Nestlé och hamnar i en burk Nutella men inte allt.

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras