Ugnsrostad vitkål med kryddor och mandel

Nu finns det massa fin vitkål i affärerna. Till bra priser dessutom. Jag slog till och gjorde i dag ugnsrostad vitkål till lunch. Vitkålen i sig smakar inte så värst mycket tycker jag, så den kan gott kryddas på lite. Det fina är att man kan anpassa kryddningen till vad man skall servera den till.

Jag fullkomligt älskar vitkål. Inte bara för smaken, som jag tycker om oavsett den är rå eller tillagad. Den är också väldigt nyttig och innehåller flera vitaminer som C-vitamin, vitamin K, folat och kalium. Den är rik på antioxidanter och fiber. Kanoners! Det här receptet går självfallet att göra med annan kål med, som rödkål, spetskål osv.

Ugnsrostad vitkål med kryddor och mandel

  • 0,5 – 1 huvud vitkål beroende på storlek
  • olja
  • valfri kryddblandning. Jag gillar denna som säljs på Willys som består av torkad persilja, gräslök, koriander och körvel
  • grönsakskrydda eller grönsaksbuljong i pulverform
  • flingsalt
  • vitlökspulver
  • svartpeppar
  • 1 dl hackad mandel

Värm ugnen 225° C.

Rensa vitkålen genom att ta bort de yttre bladen. Skär upp kålen i cirka 1 cm tjocka skivor.

Smörj en ugnsplåt med olja. Fyll plåten med skivorna av kål. Krydda skivorna och strö på mandeln. Ringla över olja.

Tillaga i ugnen i 15–25 min beroende på hur tjocka och stora skivorna är. Det gör inget om de yttersta bladen blir lite brända.

Servera!

Innan ugnen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras