Varför är jag vegan?

Den här frågan dyker upp relativt ofta. Varför är jag vegan?

Tänkte dela med mig lite av min historia och berätta hur det gick till för mig. Jag ville först bli vegetarian när jag var runt 12 år. Då hade jag haft mycket kontakt med lamm och kände den där medkänslan till dem. Ville inte äta mina vänner i stort sett. Min mamma tillät mig inte bli det då men sade att jag slapp äta just lamm. Senare förstod jag att hon visst gav mig lamm men jag var för ung för att förstå skillnaden.

När jag var 14 hade jag träffat vänner och min dåvarande pojkvän som var vegetarianer. Det var ju inga problem att vara det! Så, då blev jag vegetarian. Jag äcklades av hur man kunde äta delar av ett annat djur som var precis lika som de på min kropp. Min mamma var då väldigt stöttande och såg att jag faktiskt åt mer som vegetarian. Jag hade vid denna ålder redan blivit sjuk i ätstörningar och min mamma var nog orolig att jag som vegetarian skulle få i mig ännu mindre mat och näring. Men motsatsen hände just då.

På den här tiden blev man konstant häcklad och förlöjlig som vegetarian. Min mamma och de närmaste vännerna var de enda som stöttade. Min pojkväns hela familj var vegetarianer och han hade varit det hela livet. Det var helt underbart att se! Utbudet i affärerna var helt ok, men inte närheten av det är nu. Men jag har alltid varit intresserad av matlagning och tyckte det var kul att hitta på recept.

Under åren som gått har det normaliserats totalt att vara vegetarian. Synen på veganer var däremot extrem. Jag tyckte så själv. Jag hade gått på varenda lögn och föreställning mjölk- och äggindustrin ville få oss att tro. Det är trots allt miljardindustrier vars huvudsakliga intresse är pengar, precis som alla andra industrier.

Runt 2010 försvann komjölken mer och mer ur mitt liv. Jag började känna att det var konstigt att jag drack kossan mjölk när jag inte behövde. Jag drack ju inte min mammas mjölk så varför en kos, som är ämnad för kalven? Men lättja och okunskap gjorde att jag inte blev vegan.

2016 var måttet rågat. Jag kan inte stå för det här! Mycket tack vare Djurrättsallisens arbete fick jag upp ögonen mer och mer. Men det var svårt. Lakto-ovo vanan satt hårt. Ibland var det lättare att bara skita i att det var mjölk i livsmedel och äta ändå. Och så luncherna ute… Att vara den där jobbiga. Att krångla. Att alltid vara omständig. Men med stöd, råd och hjälp från fantastiska grupper på Facebook med veganer och mina vänner som tidigare tagit steget hade jag tillräcklig med kött på benen, så att säga. 2017 gick jag över helt till vegan.

Hur blir det då lätt, när det tidigare var svårt? Först och främst, är det bara att gå till kärnfrågan – varför är jag vegan? För djuren och miljön. Är min aptit värd lidande och död? Nej, är mitt svar. Jag anser verkligen helhjärtat (utan att döma andras val, så chilla) att djuren inte är till för människans konsumtion. Punkt. De existerar inte för att tjäna oss. Sättet som detta går till på är rent ut sagt vidrigt. Vi behöver som människor inte längre äta kött. En gång i tiden var det inte fallet. Evolution.

Miljön då. Ja studier visar att det bästa du kan göra för klimatet är att bli vegan. Det är ett ganska starkt därför tycker jag.

Grejen är så här, jag förväntar mig inte att alla kommer bli veganer, även om det såklart vore drömmen. Men om alla tänker till och byter ut måltider till växtbaserade skulle det göra stor skillnad för miljön.

Utbudet numera är helt fantastisk!! I butiker och på restauranger! Och man ses inte som en galning heller. Wow. Vilken tid att leva!

Jag vill verkligen inspirera andra till att välja veganskt. Veganism är mycket mer än mat. Det är all konsumtion av djur på olika sätt. Man blir rädd när man ser hur mycket produkter som är animaliska och/eller djurtestade. Men tur är att man inte behöver ta reda på allt själv. Det kryllar av sidor där man kan hitta listor med livsmedel som är ok. Och många producenter skriver numera ut på produkterna om de är s.k. Vegan friendly.

Fråga på om ni undrar något, vill ha recept, tips på veganska produkter osv!

Peas out! 💚

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras