Chutney med äpple, mango och kanel, christmas style!

chutney med äpple, mango och kanel

Okej, jag är väldigt förtjust i chutney av olika slag. Älskar hur sötma, syra och kryddor gifter sig. MEN det är seriöst på tok för mycket socker i. Så jag provade att göra en chutney där jag ersatte det raffinerade sockret med dadlar istället. Nu till julen passar kryddningen med kanel och ingefära utmärkt. Personligen gillar jag syran som vinägern ger, men man kan såklart minska de måtten om man önskar mer söt smak.

Vill man ha ännu mer julsmak kan man krydda med exempelvis kryddnejlika och stjärnanis. Den håller sig i kylen i cirka en månad och är ska helst stå nån dag innan man äter den. Ett tips är att slå ett snöre om burken med burken med chutney och ge som sista-minuten julklapp. Jag älskar den typen av julklappar. Varför inte göra lite fröknäcke och ge tillsammans? Slå in i cellofan och voilà, en superfin julklapp.

Chutney med äpple och mango, christmas style!

  • 2 små äpplen
  • 1 mango
  • 1 röd lök
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 12 dadlar

Skala äpplen, mangon och löken. Hacka ner i små kuber och lägg i en kastrull. Kärna ut dadlarna och hacka ner grovt. Tanken är att dadlarna skall lösas upp i chutneyn. Tillsätt alla de övriga ingredienserna till kastrullen och låt puttra i cirka 30 min. Tillsätt eventuellt mer vätska om det behövs. Låt svalna och höll upp i väl rengjord glasburk. Förvara i kylen.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras