Vegansk julskinka av seitan

IMG_6684 - Vegansk julskinka

Det har blivit en tradition att jag gör en vegansk julskinka. Förra året blev det också en gjord på vetegluten. Då tvättade jag mjölet själv och gjorde den på så vis. I år, precis som något tidigare år gjorde jag den med mjöl av vetegluten jag köpt. Självfallet har vi vissa år även dukat fram den klassiska kålrots-skinkan.

Den här var extra rolig att göra faktiskt. Jag har gjort rätt mycket seitan på senaste tiden och helt slutat gå efter recept. Det är så himla kul tycker jag, att få fram de där smakerna och konsistensen jag är ute efter. Jag har även nästan helt slutat sjuda i buljong och ångar istället min seitan. Det blir mindre blabbande i köket och smidigare disk. Alltid bra.

Eftersom jag har till stor del efter de här 20 åren som köttfri glömt bort hur kött smakar så nej, det smakar säkert inte som ”vanlig” skinka. Och det gör mig absolut ingenting. Men de mer klassiska kryddorna är i alla fall där. Och sen har vi ju griljeringen… mmmm griljering. Det vattnas i munnen på mig. Vi kör! Eller först vill jag dela med mig av min outfit från helgens ful-jul-fest. That´s lit!

Vegansk julskinka på seitan à la Derin

  • 2 morötter
  • 1/2 lök
  • Några drag vitpeppar ur kvarn
  • 1 krm kryddpeppar mald
  • 1-2 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 3 tsk ljus miso
  • 1 krm liquid smoke
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vetegluten

Skala morötterna och skär dem i cirka 2 cm bitar. Skala löken och hacka grovt. Lägg i en kastrull och fyll upp med vätskan samt kryddorna.

Koka på låg värme under lock tills morötterna är mjuka. Låt svalna. (Häll ej bort vätskan). Plocka bort lagerbladen. Mixa allt i kastrullen slätt inklusive vätskan.

Rör ner kikärtsmjölet och vetegluten. Blanda ihop.

Knåda degen ordentligt i 6 min. Forma till en limpa. Ställ åt sidan att vila en liten stund. Slå in i folie. Inte för tajt, den kommer svälla något. Ånga i 1 timme. Det går utmärkt att hälla upp lite vatten i en kastrull och lägga i ett durkslag (som ej går ner i vattnet som koka). Lägg din skinka i durkslaget och lägg på ett lock. Ånga på svag värme.

Vegansk griljering

  • Ströbröd
  • Agavesirap
  • Senap

Värm ugnen till 225 C°.

Blanda ihop ströbröd, agavesirap och senap till en smet och bred ut över din veganska skinka. Griljera i cirka 20 min.

Varför står det inga mått på griljeringen? Därför att här kan vi snacka smaksak. Vissa vill ha en söt griljering och andra med massa senap. Och… jag mäter inte själv.

vegansk julskinkaVad är seitan?

Seitan eller vetegluten är rent vete-protein som är perfekt för vegansk matlagning. Har du celiaki kan du såklart inte äta det. Men för alla andra är det toppen! Man kan köpa färdigt mjöl med vetegluten eller tvätta vetemjöl själv då man tvättar bort all stärkelse.

1 Comment
  1. Tack! Jag har provat att göra seitan flera gånger, men inte varit nöjd alls, men velat få till det 🙂 Ditt recept funkade kanon! Får gå igenom lite mer av dina recept tror jag och vem vet jag kanske blir en hejare på det här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.