Lätt som en zucchiniplätt! Enkla och matiga zucchiniplättar som jag älskar att göra. Med smet på kikärtsmjöl som både tillför protein till smeten men framförallt gör att den bider ihop bra. Det är tips för alla som som väljer bort ägg. Kan ätas som enkel lunch, tillbehör, som förrätt eller mellanmål. Det beror helt på vad man väljer att ha till.
Zucchiniplättar cirka 12 st
- halv zucchini
- 1 liten gul lök
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl havre eller sojadryck
- Salt och svartpeppar
- 2 tsk torkad dill
- 1 tsk grönsaksbuljong pulver
Börja med att riva zucchinin och lägg i ett durkslag. Salta.
Blanda ihop smeten av kikärtsmjölet, vetemjölet, bakpulver, havre- eller sojadryck och kryddorna. Finhacka löken och tillsätt i smeten.
Pressa ur vätskan från zucchinin och blanda ner i smeten. Låt smeten svälla en liten stund.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och klicka upp smet till små plättar, cirka 6 cm diameter. Stek på medelhög värme. Vill man ha dem krispiga kan man steka i ganska mycket olja och lägga upp plättarna på bakplåtspapper som suger upp det överflödiga fettet. På så vis hålls de krispiga.
Super-recept!! Bytte ut till glutenfritt mjöl och tog mer grönsaksbuljong. Resultatet blev såå bra! Har gjort det här receptet 2ggr idag
Det gör mig superglad att höra! TACK! Och vilket bra tips att dubbla upp buljongen och byta mjölet. Det ska jag också prova.