Stockholm Beauty Week 20–22 okt 2020

Att årets upplaga av Stockholm Beauty Week ens blev av var en glad överraskning. Jag hade nästan utgått från att detta event, liksom så mycket annat, skulle ställas in helt i år med anledning av corona-pandemin. Överraskad och framförallt imponerad blev jag efter mitt besök på den första dagen av årets mässa. I år stod centrala Stockholm Waterfront för lokalerna med fem mässhallar med separata entréer. Det visar sig att det faktiskt går att ha en pandemi-anpassad mässa. Noga koll på antalet personer i hallarna, tillgång till handsprit, munskydd och att folk tar på allvar att hålla avstånden var receptet på ett lyckat event, även i dessa tider.

Självfallet var det en speciell upplevelse. Mycket är såklart inte sig likt. Det är ett faktum man får vänja sig med. Sedan var det saker i denna förändring som var positiva med. Med färre folk hade man faktiskt mer tid att verkligen prata med utställarna och få höra deras tankar, idéer och i vissa fall anpassningar till dessa speciella tider. De behövde inte slänga ur sig hiss-pitchar utan vi hade faktiskt utrymme för riktiga samtal. På 2 meters distans. Såklart.

Jag kommer tyvärr inte beta av varenda utställare (hade inte ens möjlighet eller tid att prata med precis alla) men vill dela med mig de trender jag snappade upp och såklart tipsa om guldkornen!

Hållbarhet

Precis som i fjol märkte man att fler och fler vill satsa på hållbarhet. Det är viktigt att se över miljöaspekten och glädjande är att fler vill producera och distribuera veganskt. Naturliga ingredienser syns allt mer och produktioner flyttas till Sverige.

Real Techniques känner kanske många igen. De gör applikatorer i som borstar och svampar. De är även ett helt veganskt märke! Annars kan borstar ofta vara gjorda av djurhår, och helt ärligt, det är ju sjukt. Jag ser fram emot att prova deras nyhet, svampen med en sida i silikon där man kan blanda sin foundation exempelvis.

Mest imponerad blev jag helt klart av nya märket Ellure. Här möts teknik- och skönhetsbranschen på ett väldigt coolt sätt. Det som började som en skolprojekt på KTH är nu en färdig produkt. De erbjuder skräddarsydda 3D-printade läppstift. Man beställer exakt den färgen man vill ha, de printar den och skickar hem till kunden. Vad är då så imponerande? När endast det som faktiskt köps tillverkas reduceras miljöpåverkan enormt mycket! Man slipper massa lager på varor som eventuellt (och till stor del mest sannolikt) slängs. Materialet i förpackningen återvinns dessutom.

Eldprovet för mig var att prova själva läppstiftet. Jag är rätt kräsen med formula och jag kan glatt meddela att detta var helt klart det bästa liquid jag provat! Smidigt att applicera, mjuk och len i konsistens och höll hela dagen. Helt veganskt såklart och på deras hemsida förklarar de dessutom utförligt vad varje ingrediens gör.

Silicea fortsätter komma med bra nyheter. Relativt nytt är Silicea Skin Repair Spray som reparerar och återfuktar huden. Perfekt för eksem eller irriterad hy.

Väldigt nytt är Original Silicea Kollagen Plus. Jag blev så himla glad för oftast är inte kollagen veganskt, men denna är det. Vad är det bra för då? Jo, det bidrar till att öka hudens elasticitet, ger en slätare hud med mindre rynkor och celluliter. Tackar tackar.

Jag har tidigare skrivit en del om Loelles oljor. Bland annat berättade jag om arganolja, dess effekt och användning. Även de var på plats på Stockholm Beauty Week och visade upp oljor, tvålar och masker.

Jag pratade med Ivana Wagner som driver Lyx för huden by Ivana. Hon har tagit in KMT Bio Cosmetics från Kroatien till Sverige. KMT:s ekologiska produkter har naturliga antiage egenskaper bland annat från hedblomma och citronmeliss. Personligen har jag funnit en ny favoritprodukt, nämligen hedblomsterolja. Jag är ju en sucker för oljor men detta var faktiskt en helt ny olja för min del. Mjukgör otroligt bra och går in i huden fint. Fantastiskt!

De har också produkter för skäggbärare!

ORGAID hudvård och sheet masks. Samtliga cruelty free och veganskt med undantaget för sheet mask med yoghurt.

Veganska parfymer från FiiLit Parfum du Voyage.  Dofterna är inspirerade av olika länder och med dofterna tar du dig på en resa genom världen. Åk till Japan och känn doften av körsbärsblom eller vidare till Cuba med ingefära, kardemumma, tobak och rom.

Jag fick tillfälle att ha en pratstund med Cosmopharma som är ett svenskt skönhetsföretag som erbjuder svensktillverkad ekologisk, vegansk och naturlig hudvård. Grundaren Susanne Sjölander, berättade att när corona slog till valde de att ta tiden att tänka efter hur de verkligen ville driva företaget. Resultatet blev att all produktion flyttade till Sverige! Innehållet och leverantörer är i största mån svenska eller åtminstone skandinaviska.

En annan svensk som skapat sitt eget märke är Evelina Andreasson Viridien, grundare till Viridi Eco – Svensktillverkad vegansk hudvård. Det var riktigt kul att prata med med Evelina som fullkomligt brinner för hudhälsa och att ta fram produkter utan bekostnad på miljö eller djurliv.

Stort tack till Maria Forssén för årets mässa och hatten av till dig!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras