Lunchsallad med rostade kikärtor och vegansk majonnäs

sallad derin

Söndag och dags att planera matlådorna för veckan. Först ut en sallad som jag planerar att äta två dagar denna vecka. Tänkte att jag bjuder med mig av recept och ingredienserna för dessa två lådor. Det är helt vegansk.

Först ut, rostade kikärtor! Så enkelt, nyttigt och gott. Man kan ha det som snacks istället för exempelvis chips, som topping på soppor eller som jag gjort nu, i sallader.

Rostade kikärtor

 • 1 paket kikärtor
 • 1 msk olivolja
 • grillkrydda
 • harissakrydda

Häll av spadet från kikärtorna och spara. Skölj av kikärtorna och torka med hushållspapper eller en handduk.  Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över oljan. Krydda rikligt med grillkrydda och harissakrydda (eller andra kryddor efter din egen smak). Blanda runt och rosta i 30 min på 200°.

Vegansk majonnäs

 • 3 msk kikärtspad (aquafaba)
 • 3 dl rapsolja
 • 2 tsk äppelcidervinäger
 • 2 tsk dijonsenap
 • salt
 • vitpeppar

Att göra vegansk majonnäs är också busenkelt. Det är dock en sak man verkligen ska tänka på för att det ska funka. Ingredienserna måste vara i rumstemperatur. Jag har tyvärr misslyckats flera gånger då jag inte tänkt på att skafferiet och köket faktiskt är rätt kallt. Ett trick är att hälla över oljan och kikärtspadet i separata glas innan och spola varmt vatten på dem tills innehållet är ungefär 37°.

Det bästa är att använda en stavmixer och hög skål (jag har ett plastmått som kom med min mixer, den är perfekt). Häll försiktigt ner alla ingredienser och mixa genom med staven i botten först och dra upp den mot toppen. Klart! Nu kan man fortsätta krydda för att få andra varianter. Med vitlök blir det som aioli. Med dragon blir det som bearnaise. Jag kryddade med dragon och hackade ner saltgurka för en sås som liknar remouladsås.

Sallad

 • 4 st champinjoner
 • 6 soltorkade champinjoner
 • 4 blad romansallat
 • 10 vitlöksfyllda oliver
 • rostade kikärtor
 • en klick vegansk majonnäs

vegansk sallad derin recept

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras