Pumpasoppa med rökiga morotschips

Överallt ser vi dem nu – pumporna! Älskar både smaken och hur otroligt vackra de är. Jag har i år inte karvat någon pumpa men däremot gjorde jag i dag en helt fantastisk pumpasoppa. Vi fick besök av Stina och lilla Siri till söndagslunchen i dag och jag tyckte en soppa var passade i det här ruggiga höstvädret som råder. Jag älskar ju hösten. Egentligen. Men när det mest blåser kallt kors och tvärs, då stannar jag hellre inne och myser.

Soppan då! Ja, den är värmande god och kryddig. Vegansk så klart och till den gjorde jag små morotschips som fått smak av flytande rökarom med hickory smak. Ett test som blev succé!

Det är aningen oklart hur mycket av kryddorna som slängdes ner i soppan. Det blir lätt så när man går på känn. Tips är att testa! Smaka, krydda, smaka, krydda. Köftekrydda är min favorit (otippat att en halvturk känner så va?). Härlig blandning av salt, paprika, lök, vitlök, timjan, svartpeppar, muskotnöt, kryddnejlika och ingefära.

Pumpasoppa 
1 liten pumpa
3 potatisar
1 gul lök
2,5 dl växtbaserad matgrädde
1 l vatten
1 dl vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong
harissakrydda
köftekrydda
chilikrydda
paprikakrydda
kanel
matfett (olja eller margarin)

Rökiga morotschips
2 morötter
1 krm Hickory Liquid Smoke
olja
havssalt

Skala pumpan och ta bort kärnorna. Skala potatisen och skär upp pumpan och potatis i centimetertjocka bitar. Skala och hacka löken. Fräs i matfett i en stor kastrull. Pumpan kan gärna få färg, då den kommer fram i smak.

Krydda och häll på vinet. Häll sedan på grädden och låt koka upp. Tillsätt resten av vätskan.  Låt puttra tills potatisen och pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt mer vätska om du vill ha tunnare soppa.

Skiva morötterna tunt i en mandolin. Lägg skivorna i en skål och droppa på rökaromen. Blanda väl. Fritera i olja tills de är lätt bruna. Lägg upp chipsen på hushållspapper efter de friterats så blir de av med överskottsfettet och blir härligt krispiga.

vegansk pumpasoppa
Pumpasoppan serverad med ringlad vegansk majonnäs, rökiga morotschips, pinjenötter och solrosfrön
3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.