Vegansk kolbulle – Klassisk husmanskost växtbaserad

Vegansk kolbulle kanske låter helt galet för många. Typ en bulle på kol? Men kolbulle är faktiskt något av en svensk klassiker som mer eller mindre glömts bort. Tänk er en ugnspannkaka. Men i stekpanna. Originalet görs på mjöl, vatten, salt och rimmat fläsk. Rent logiskt skulle jag bara kunna ersätta fläsket, men jag väljer att byta ut hälften av mjölet till kikärtsmjöl. Dels håller den ihop fint tack vare kikärtsmjölet, men också för att jag tycker om att det blir mer protein i rätten än om man bara använder vetemjöl.

vegansk kolbulle

Serveras precis som ugnspannkaka med lingonsylt eller rårörda lingon. Det skulle passa fint med rårivna morötter och äpple till.

Den här rätten är perfekt om man har bråttom till middagen för den går fort att tillaga och kräver varken många steg eller ingredienser. Okrånglig rätt helt enkelt.  Det här receptet är till en panna. Det räcker till ungefär 2 personer.

Vegansk kolbulle

  • 2 dl vatten
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kikärtsmjöl
  • 0,5–1 dl vegansk bacon, sojafärs eller bitar
  • 1 krm salt
  • 1 krm rökarom
  • 1 msk rapsolja (frivilligt)

Vispa ihop vatten, vetemjöl, kikärtsmjöl och salt i en bunke. Ställ åt sidan.

Stek vegansk bacon i en stekpanna med olja. Om man inte har vegansk bacon går det lika bra med sojafärs eller sojabitar. När de nästan är färdigstekta rekommenderar jag att man tar i rökarom och saltar lite extra. Då får de en liknande smak som bacon.

Häll smeten över stekpannan med ”bacon” i och stek på varje sida på medelhög värme i cirka 3 minuter eller tills det blivit fin färg. För att vända bullen kan man ta hjälp av ett fatt som man flippar över bullen till innan man drar ner den i stekpannan på andra sidan.

Serveras direkt från pannan med rårörda lingon eller lingonsylt.

Gillade du detta recept kanske dessa enkla rätter också faller i smaken:

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED LINSER

GRAVAD MOROT – RECEPT PÅ VEGANSK LAX OCH TUNNBRÖDSSNITTAR

VEGANSKA KÖTTBULLAR – HEMMAGJORDA

VEGANSK RAGGMUNK MED VEGOBACON – RECEPT

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras