Vegansk raggmunk med vegobacon – recept

vegansk raggmunk

Sagt det förr och säger det igen, jag älskar husmanskost. Kanske är det för att vi inte riktigt åt det så ofta när jag växte upp. Jag har i alla fall aldrig tröttnat på det. Ofta tycker jag att klassiska svenska husmansrätter har bra balans mellan salt och lite sötma. Det beror säkert på att det tillkommer lingonsylt till mina favoriter. Som denna, vegansk raggmunk som jag serverar med vegobacon och lingonsylt.

Det här receptet blev jag verkligen jättenöjd med, det måste jag säga. Man skulle kunna servera dem med en veganiserad skagenröra på också, det passar ju utmärkt nu i sommartider. Kanske blir något sådant till midsommar rent av. Om vi inte befinner oss i skogen det vill säga.

vegansk raggmunk

Vegansk raggmunk

  • 1 kg potatis
  • 1 lök
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2, 5 dl havremjölk (iKaffe)
  • 1 krm kala namak (svart salt)
  • Salt
  • Rapsolja med smörsmak

Skala potatisen och löken. Riv dem. Det är fördelaktigt att riva med hjälp av matberedare eftersom det går fort och blir jämt och bra. Lägg allt det rivna i ett durkslag och låt rinna av. Ställer du något tungt på kommer det gå fortare. Man vill pressa ut vätskan. Låt det stå och rinna av i cirka 20 minuter.

Vispa ihop en smet av kikärtsmjöl, vetemjöl, havremjölk, kala namak och salt. Kala manak, även kallat svart salt är ett salt från Indien som tack vare sin svavelmängd ger en smak som påminner om ägg.

Pressa ur vätskan ut den rivna potatisen och löken, blanda och rör ner i smeten.

Värm upp rapsolja i en stekpanna och stek mindre plättar av smeten på vardera sida på medelhög värme. Hellre lite svagare värme och längre tid än att de är råa i mitten.

Servera med vegobacon och lingonsylt eller rårörda lingon. Jag föredrar Eldorados veganska bacon. Stek väl i olja och salta lite så smakar den ännu bättre.

vegansk raggmunk

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras