Potatis- och purjolökssoppa med linser

Potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa är verkligen en gammal klassiker. Alltid lika gott och värmande. Med linser i får vi protein i soppan och de gör också soppan lite krämig. Det här receptet är dessutom riktigt snäll mot plånboken.

Just det här receptet är utan något tillsatt fett för att fräsa grönsakerna. Om man vill så kan man såklart steka i olja eller mjölkfritt margarin. Men det behövs verkligen inte. Så länge man inte gör soppan i en gjutjärnsgryta behövs inget fett vid stekning av purjolöken. Det går bra att ha i en skvätt vatten om/när det fastnar i botten.  Fettfri blir soppan inte, eftersom buljongen innehåller det. Och så jäkla rädda för fett är vi väl ändå inte?

Potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa med linser

  • 2 potatisar
  • 1 purjolök
  • 2 dl röda linser
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,5 l vatten

Skala potatis och skär upp i mindre bitar. Skär upp hela purjolöken. Fräs den i lite vatten tills den blir mjuk. Tillsätt potatis, linser, kryddor, buljong och vatten. Koka upp och låt puttra på medelhög värme tills potatis och linser är mjuka.

Vill man ha något knaprigt till sin potatis- och purjolökssoppa rekommenderar jag varmt fröknäcke. Recept på det hittar ni här!

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras