Fantastisk goda mini quiche som är både veganska och glutenfria. Stanningen är gjord på mungbönor, ett utmärkt substitut till ägg.
Quiche är en form av matpaj som traditionellt lagas med med äggstanning i pajskal. Det är en fransk rätt men har rötter i tyska Lorraine-regionen. Min variant är såklart utan ägg och dessutom glutenfri. Istället för ett pajskal är det potatis i botten. Att ersätta ägg med mungbönor är tacksamt. Här är till exempel ett recept jag tidigare gjort på omelett med mungbönor. Viktigt: mungbönorna ska vara gula delade (inte de gröna runda).
Fyllningen till denna är broccoli och champinjoner vilket är en kombination jag bara älskar! Om man är sugen på klassikern Quiche Lorraine kan jag varmt rekommendera att göra egen fejkon på tofu, recept hittar ni här.
Mini-varianten görs i muffinsformar! Jag har en plåt som med 12 formar i. Man man kan med fördel göra dessa i förväg och frysa in.
Vegan quiche 12 st
Fyllning
- 1 lök
- 2 dl hackad broccoli
- 1 dl hackad champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- Olja för stekning
Botten
- Tunt skivad potatis
- Olja för att smörja formarna
Stanning
- 5 dl blötlagda mungbönor (skalade och delade gula)
- 2 tärning grönsaksbuljong eller hemmagjord buljong
- 3 dl vatten
- 2 msk näringsjäst
- 2 msk olja
- Svartpeppar
- 1 krm mald muskotnöt
- 1 krm gurkmeja
- 1 tsk grillkrydda
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk balsam eller rödvinsvinäger
- 3 msk havremjöl (mixade glutenfria havregryn)
- 1 tsk bakpulver (frivilligt)
Gör så här:
- Hacka upp lök, champinjoner och broccoli och stek tillsammans med vitlök. Ställ åt sidan.
- Skiva potatis tunt. Helst med en mandolin.
- Smörj formarna med olja och lägg 1–3 skivor i varje botten. Om man vill kan man också klä sidorna med potatis.
- Ta de blötlagda och sköljda mungbönorna och lägg i en blender tillsammans med alla de övriga ingredienserna. Självfallet man man experimentera med smaker som man själv önskar.
- Mixa till en slät smet.
- Fyll upp formarna ungefär till hälften med fyllning och häll på stanningen. Jag toppar med lite fyllning för det ser trevligare ut.
- Grädda i mitten av ugnen på 250°C i cirka 20 min. Ta ut dem ut formarna och servera!