Hemmagjord grönsaksbuljong – recept mot svinn på grönsaksrester

Att göra egen hemmagjord grönsaksbuljong på grönsaksrester är både miljövänligt och ekonomiskt. Genom att använda rester som annars skulle slängas minskar du matsvinn och får ut maximalt av dina råvaror. Hemmagjord buljong är fri från tillsatser och konserveringsmedel, vilket gör den mer hälsosam än många köpta alternativ. Dessutom kan du anpassa smaken efter eget tycke och enkelt variera buljongen beroende på vilka grönsaker du har tillgängliga!

hemmagjord grönsaksbuljong som kokar på spisen

Jag har alltid en zippåse i frysen som jag fyller på med grönsaksresterna som kommer till under veckan. Här hamnar till exempel skal, blast och alla stumpar från grönsaker som inte hamnar i maten. Det som skulle slängas helt enkelt. Vanligen avråder man från att använda kål i hemmagjord buljong då det kan lämna en bitter bismak, men jag använder både blomkål och vitkål utan att märka av detta. Värt att nämna dock!

Hemmagjord grönsaksbuljong

  • Valfria grönsaksrester
  • Vatten
  • Kryddor
  • Salt
  • Lite olja (valfritt)

Skär upp alla grönsaker i mindre bitar. Lägg dem i en stor kastrull och fyll upp med vatten. Lägg i kryddor och salt efter tycke och smak.

Koka upp och sänk värmen. Låt puttra i 1–2 timmar. Det är bra om vätskan reducerats ordentligt så man får en smakrik buljong.

Sila av buljongen med hjälp av en silduk. Jag använder min saftsil, det funkar utmärkt.

Häll upp den silade buljongen i islådor. Kuberna blir perfekta att ta fram vid behov. De håller cirka tre månader i frysen.

hemmagjord grönskaksbuljong i frysen

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.