Vegan bacon – Fejkon – Tofubacon. Kärt barn har många namn!

Vegan bacon

Vegan bacon. Låter rätt najs va? Det är ju exakt vad det är. Och innan någon retar upp sig alldeles i onödan… Nej, jag vet att det inte smakar EXAKT som bacon gjord på död gris, och det är helt ok. Varför kalla det för bacon då? Jo för då fattar man ungefär smaken. Salt. Rökigt. Fett.

Många kan störa sig på att man gör köttliknande substitut. Det finns flera olika anledningar till varför man inte vill äta kött, eller mejerier heller för den delen. Smaken behöver verkligen inte vara en av anledningarna. Förresten, sällan är köttprodukter lika djuren, så vem äger rätten till form och smak? En annan förklaring hittar ni i slutet av inlägget. Men först BACON… jag menar Fejkon.. eller fan, tofu bacon… strunt samma! Nu kör vi!

Vegan bacon på tofu

  • 200–400 g fast tofu
  • 1 dl olja
  • 3 tsk liquid smoke
  • 1 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kokossocker

Häll av vätskan från tofun och pressa tofublocken med hushållspapper runt. Om man vill kan man linda in dem i hushållspapper och lägga något tungt på. När vätskan är borta tar tofun bättre åt sig smakerna av marinaden.

Blanda olja, liquid smoke (rökarom), sojasås, salt och kokossocker i en stor skål.

Skiva upp tofun i 3-5 mm tunna skivor. Lägg dem i försiktigt i skålen med marinad. Blanda men var försiktig då de inte går sönder. Låt stå ett tag. Är man förberedd kan man ställa in skålen i kylen i en timme.

Stek skivorna i olja tills de är krispiga och fått fin färg. Lägg dem på ett fat med hushållspapper som suger upp fettet så håller de sig krispiga.

Passar bra till exempelvis raggmunk. Det hittar du recept på här!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras