För inte alls länge sedan fick jag reda på att man kan göra vegansk omelett på mungbönor. Eller rättare sagt att man kan ersätta ägg med mungbönor rent generellt, i alla fall de rätter som jag annars vanligen använt tofu eller kikärtsmjöl.
Det här verkar betydligt mer vanligt i staterna än här i Sverige men jag kände att jag måste prova. Det var för övrigt på Good Mythical Morning jag fick nys om det och vill passa på att tipsa om den Youtubekanalen! Den har inget med veganism att göra men är toppen ändå 🙂
Först och främst, mungbönorna som används är inte de där runda gröna, utan de skalade och delade som är gula i färgen. Jag beställde här, vilket jag tror var mest prisvärt. Annat värt att nämna är att i receptet nämns att man kan använda tapiokamjöl. Vad det gör är att smeten blir lite mer gummiaktig vilket man väl kan påstå att omelett på ägg är. Och sist men inte minst Kala Namak. Jag har nämnt det i andra recept men det är värt att upprepa. Kala Namak, även kallat Svart salt, är ett naturligt svart bergssalt med svavelsmak. Svavelsmak=äggsmak. Perfekt att krydda rätter som annars innehåller ägg med. Jag har det till exempel i pannkakssmet osv. (Ja, det luktar lite fis)…
Receptet visar ungefär 4–6 portioner. Ett hett tips är att göra en stor batch och ha i kylen. Den håller cirka 5 dagar. Man kan göra omelett, spansk omelett, quiche osv med smeten. Det här var en vinnare!
Vegansk omelett på mungbönor
Ingredienser:
- 3 dl delade gula mungbönor (blötlagda över natten)
- 3 dl osötad växtbaserad mjölk
- 1 tsk svart salt eller Kala Namak
- ½ tsk salt
- 2 msk olivolja eller smaklös kokosolja + extra till matlagning
- ½ tsk gurkmeja
- ½ tsk vitlökspulver
- ½ tsk lökpulver
- 1 ¼ tsk bakpulver
- 3 msk näringsjäst eller växtbaserad parmesanost
- 1 tsk tapiokamjöl
- nypa svartpeppar
Gör så här:
Börja med att blötlägga mungbönor. Täck bönorna med rikligt med vatten eftersom bönorna sväller av vätskan. Ställ i kylen över natten. Skölj av och de är redo att användas.
Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en helt slät smet. Man kan såklart experimentera mer med kryddningen, men jag föredrar en relativt neutral bas och kryddar mer vid tillagningen om det behövs.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och häll i smeten. Sänk värmen och rör om smeten, precis som när man gör traditionell omelett med ägg. Om man vill kan man mot slutet täcka stekpannan med ett lock och låta omeletten tillagas lite extra. Det förhindrar att den blir torr.
Servera!
Om du gillade det här receptet kanske du gillar de här med:
Scrambled tofu
Vegansk fritatta med grönsaker
Vegansk omelett på kikärtsmjöl