Älskade vetegluten! Nu vill jag samla några av mina recept med seitan enkelt i ett inlägg. Vad är då Seitan, eller vetegluten?
Seitan är ett glutenbaserat livsmedel som används som bas i olika växtbaserade köttsubstitut. I asien kallas det ofta för exempelvis mock duck (falsk anka) eller mock chicken (falsk kyckling).
Seitan uppfanns i Kina på 1000-talet. De buddhistiska munkarna letade efter något vegetariskt som kunde ersätta köttet i den traditionella maten. De fann det sojaproteinbaserade tofu och det veteproteinbaserade seitan.
Själva namnet seitan härstammar från 1960-talet, då George Ohsawa, grundaren av makrobiotik, kom på ordet som betyder ”vete som sjudit i shōyu”. Shōyu (kinesiska jiangyou, 酱油) är det japanska namnet för sojasås.
Gör egen seitan från vetemjöl. Steg-för-steg med bilder
För mig var det här en total game changer. Att man kan göra egen seitan från vetemjöl. Det är inte ens svårt! Det tar tid däremot. Men seriöst, vad spelar det för roll när man får fram en proteinrik produkt, som man vet exakt vad det innehåller, kan anpassa helt efter egen smak och som dessutom är billigt som tusan?
Veganska marinerade seitankotletter
Supergoda kotletter som passar fint till grillsäsongen. Marinaden går självfallet kan variera men i det här receptet gjorde jag en marinad med rosmarin som jag verkligen älskar!
Seitanstek
Den här gobiten som jag kallar för stek kan också liknas med köttfärslimpa. Saftig och smakrik, en succé! Passar fint för oss som gillar husmanskost.
Vegansk kyckling på seitan – perfekt på grillen!
Vegansk kyckling? Det här receptet på vegansk kyckling på seitan med tofu ger filéer som påminner om kyckling utan att några djur far illa.
Vegansk seitan julskinka
Det har blivit en hel del veganska julskinkor under åren. Seitan är perfekt för att ersätta grisen till ett snällt och gott alternativ.