Vegansk kyckling på seitan – perfekt på grillen!

grillad vegansk kyckling på seitan och tofu

Vegansk kyckling? Det här receptet på vegansk kyckling på seitan med tofu ger filéer som påminner om kyckling utan att några djur far illa.

Jag har gjort min beskärda del recept med seitan men aldrig gått åt hållet som påminner om kyckling tidigare. Det här var en chansning som jag tycker blev lyckad! Är det exakt som kyckling? Nej! Och för min del spelar det inte jättestor roll. Viktigaste är att det blev gott! Vi grillade dessa filéer och det var så gott! Hade det blivit något över hade jag gjort en vegansk caesarsallad av resterna.

Vill man ha ännu mer lik smak som kyckling finns det exempelvis buljonger som är veganska men smakar kyckling. Jag valde dock att använda mig av ingredienser som kan hittas på vanliga mataffärer. Det är bara vetegluten som man får köpa på nätet eller i vissa hälsokostbutiker. Anledningen till att det är tofu i är att det blir lite mer liknande textur som kyckling. Den lättar upp degen kan man säga.

Eftersom de här filéerna hamnade på grillen så marinerade jag dem i en köpt marinad för kyckling. Lite fusk har ingen mått dåligt av!

Vegansk kyckling på seitan

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tärning umamibuljong Kung Markatta
  • 1 msk kött- och grillkrydda
  • 1-1,5 dl vatten
  • 230 g tofu
  • 3 dl vetegluten
  • 1 påse BBQ Marinade for Chicken Santa Maria

Börja med att blanda alla kryddor, vatten och uppdelad tofu i en skål. Mixa ihop med en stavmixer. Blanda ner vetegluten i smeten och dega ihop. Platta eller kavla ut degen ungefär 1 cm tjockt. Skär upp till sex stycken filéer. 

vegansk kyckling på seitan och tofu

Nu ska filéerna ångas. Jag har en ångsats som jag använder men det går lika bra att använda ett durkslag och lägga ett lock på. Koka upp vatten i botten av en kastrull. Smörj durkslaget ett ångsatsdelen med olja och placera ut filéerna. Sänk värmen på plattan lägg på filéerna och lägg på ett lock. Filéerna ska ångas i 30 minuter.

marinerade veganska kycklingfiléer

När de ångats ska de vila lite och marineras. Man kan absolut låta dem vila i kylen över natten. Texturen blir faktiskt bara bättre av det. Men det är inget krav. Släng på marinaden och tänd grillen!

vegansk kyckling

grillad vegansk kyckling

Tipsa på vegansk hemmagjord bearnaisesås till grillat.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras