Traditionen fortsätter! I dag blev årets veganska seitan julskinka klar. Jag lade upp ett recept i fjol med.
Nu har jag uppdaterat mitt recept och vill dela det med er.Vad är nytt? Smakmässigt skiljer den sig lite från fjolårets. Om det är likt skinka? Seriöst, jag minns ju inte helt hur det smakar. Det var nämligen förra årtusendet jag senaste smakade kött.
En annan ny grej, ännu mindre disk! Woho! Det blir nog med disk under allt julstök ändå tycker jag. Rätt nöjd.
Vegansk seitan julskinka
- 1 morot
- 1 gul lök
- 100 g kålrot
- 5 dl vatten
- 2 lagerblad
- Vitpeppar
- 1 msk salt
- 2 tsk kryddpeppar
- 1 tsk riven muskotnöt
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 tsk liquid smoke
- 1 tsk kött- och grillkrydda
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl kikärtsmjöl
- 4 dl vetegluten
Griljering
- Grov senap
- Sötstark senap
- Nicks sockerfri sirap
- Ströbröd
Skala morot, lök och kålrot. Skär upp i bitar.
Lägg i en kastrull och häll på vätskan. Tillsätt alla övriga ingredienserna förutom vetegluten och kikärtsmjöl.
Koka upp och låt puttra 30 min utan lock i en stor kastrull.
Ta bort från värmen. Plocka ur lagerbladen. Mixa slätt och låt svalna.
Blanda i kikärtsmjöl och vetegluten. Det är smidigt att ta hjälp av en slickepott.
Knåda oavbrutet i 5 min.Ställ åt sidan för att vila 15 min.Slå in degen i plastfolie.
Fyll samma kastrull du använt till hälften med vatten. Koka upp. Nu ska degen ångas. Jag har ett ångkit från Ikea som jag använder. Man kan också lägga ett durkslag på kastrullen och täcka med ett lock för att få liknande effekt.
Sänk värmen, vattnet ska koka men inte mycket. Låt degen ånga i cirka 1- 1 1/2 timme.
Ställ in i kylen 1 dygn.
Blanda griljering. Jag tar ungefär lika delar senap och ströbröd. Halv del sirap. Men det är en smaksak. Täck ”skinkan” med smeten. Strö över ett lager med ströbröd.
Griljera i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg.
God Jul!