Tofu i ajvarsås, enkelt recept

Här är ett enkelt recept på tofu i ajvarsås. Vegansk vardagsmat som är riktig så kallad comfort food. Serveras med antingen ris, potatis, bulgur, svart ris, couscous eller pasta.

Ajvar relish är en paprikaröra från Balkan som kan köpas på burk i vilken mataffär som helst. Den kommer oftast i olika styrkor och jag brukar köra på mild utifrån min egen smakpreferens. Så om man gillar mer kryddstark mat rent generellt, kör på en starkare variant.

Tofu i ajvarsås

 • 1 gul lök
 • 2 portabellosvampar eller 200 g skogschampinjoner
 • 400 g tofu
 • 350 g mild ajvar
 • 3 dl växtbaserad matlagningagrädde
 • 0,5 dl bjäst
 • 0,5 dl finhackad persilja
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1 tsk vitpeppar
 • 1 msk ketchup
 1. Skala och hacka löken fint.
 2. Rensa svampen och skär i skivor.
 3. Stek lök och champinjoner i en större kastrull eller i gryta tills svampen fått fin yta.
 4. Skär upp tofun i bitar och tillsätt i grytan.
 5. Tillsätt ajvar, växtbaserad matlagningsgrädde, bjäst, persilja, grönsaksbuljong, vitpeppar och ketchup.
 6. Rör om och låt puttra i cirka 10 minuter. Servera med lite mer persilja och bjäst på toppen. Klart! 👩‍🍳

Det här en rätt som för många kanske för tankarna till rätter av fisk. Om man gillar det vill jag tipsa om de här recepten med!

Tofu i dillsås med blomkålsmos

Många känner väl säkert igen setupen från fiskrätter? Den här rätten är helt klart inspirerad av fisk. Men det veganska alternativet blir tofu i dillsås och potatismoset blev en annan favorit, blomkålsmos. Tofu i dillsås 400 g tofu 3 dl havregrädde 2 dl frysta gröna ärtor färsk dill vegansk ost (frivilligt) 2 tärningar grönsaksbuljong citronpeppar…

Tofu i panna med dill och spenat – recept på vegansk fisk

Det händer att folk ifrågasätter att man veganiserar traditionella kötträtter. Jag tänker så här; varför inte använda beprövade och bra smakkombinationer? Och så länge det inte ÄR kött, vad spelar det för roll? Det här receptet är min take på vegansk fisk. Tofu istället för fisk helt enkelt. Sojamjölk istället för komjölk. Skulle uppskatta att…

Tofugratäng med dill. Vegansk fiskgratäng

Vegansk fiskgratäng, vad tusan är det? För en sisådär 20 år sedan minns jag hur mycket jag älskade de där färdiga fiskgratängerna med dill och potatismos. Jag har gjort en rad olika varianter på den sedan jag blev vegetarian och nu vegan. Den här tofugratängen är verkligen en vegansk fiskgratäng. Det skall erkännas att jag…

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras