Här är ett enkelt recept på tofu i ajvarsås. Vegansk vardagsmat som är riktig så kallad comfort food. Serveras med antingen ris, potatis, bulgur, svart ris, couscous eller pasta.
Ajvar relish är en paprikaröra från Balkan som kan köpas på burk i vilken mataffär som helst. Den kommer oftast i olika styrkor och jag brukar köra på mild utifrån min egen smakpreferens. Så om man gillar mer kryddstark mat rent generellt, kör på en starkare variant.
Tofu i ajvarsås
- 1 gul lök
- 2 portabellosvampar eller 200 g skogschampinjoner
- 400 g tofu
- 350 g mild ajvar
- 3 dl växtbaserad matlagningagrädde
- 0,5 dl bjäst
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 tsk vitpeppar
- 1 msk ketchup
- Skala och hacka löken fint.
- Rensa svampen och skär i skivor.
- Stek lök och champinjoner i en större kastrull eller i gryta tills svampen fått fin yta.
- Skär upp tofun i bitar och tillsätt i grytan.
- Tillsätt ajvar, växtbaserad matlagningsgrädde, bjäst, persilja, grönsaksbuljong, vitpeppar och ketchup.
- Rör om och låt puttra i cirka 10 minuter. Servera med lite mer persilja och bjäst på toppen. Klart! 👩🍳