Tofugratäng med dill. Vegansk fiskgratäng

Vegansk fiskgratäng

Vegansk fiskgratäng, vad tusan är det? För en sisådär 20 år sedan minns jag hur mycket jag älskade de där färdiga fiskgratängerna med dill och potatismos. Jag har gjort en rad olika varianter på den sedan jag blev vegetarian och nu vegan. Den här tofugratängen är verkligen en vegansk fiskgratäng. Det skall erkännas att jag fuskade med moset och använde pulvermos. Det rekommenderas inte. Ibland är man för lat för sitt eget bästa och här fick smaken lida. Men hur som helst, oavsett om du gör moset själv eller fuskar så är det en god idé att tillsätta lite bjäst, näringsjäst för en smak som passar till gratängen.

Tofugratäng – Vegansk fiskgratäng recept

 • 1 morot
 • 5 cm purjolök
 • 5 dl havregrädde
 • 2 tsk miso
 • 3 dl frysta ärtor
 • 2-3 msk buljong
 • färsk eller fryst dill
 • salt och peppar
 • citronpeppar
 • 1 msk citronsaft
 • 400 g tofu
 • potatismos

Skala moroten och hacka upp den i små tärningar. Hacka upp purjolöken. Stek på medelhög värme i olja eller mjölkfritt margarin. Löken skall bli mjuk men inte direkt få färg.

Häll på grädden och tillsätt alla kryddor. Var inte rädda för att salta på. Tofun har ingen smak i sig och mår gott av lite salt. Beroende på hur ditt potatismos smakar kommer även den ”ta smaker” av såsen. Jag tycker personligen mycket dill, och det är en huvudsaklig smak så brassa på.

Smörj en gratängform. Skiva upp tofun i centimetertjocka skivor. Lägg dem i botten av formen. Häll över såsen och spritsa ut potatismoset.

Gratinera i 20-30 min i en 225°C varm ugn. Smaklig spis!

Vegansk fiskgratäng

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras