Frasiga proteinvåfflor på röda linser

proteinvåfflor på ett fat med färska jordgubbar

Helgernas lyxfrukostar med pannkakor eller våfflor har uppgraderats till frasiga och nyttiga proteinvåfflor på röda linser.

Nu står det varje vecka linser i blöt i min kyl. Det är så smidigt att använda linser till pannkakor, plättar, våfflor eller tortillabröd. De här frasiga våfflorna är endast sötade med lite banan. Man kan utesluta havregrynen eller ersätta med glutenfria havregryn om man inte tål gluten.

För att få smeten lite mer tjock hade jag i havregryn och cashewnötter. Jag gör min egen växtbaserad mjölk och detta är en restprodukt från det (Recension jag gjort på Mylky för den som nyfiken på att göra egen mjölk). Tror faktiskt det går bra utan också. Men jag inbillar mig att cashewnötternas fett bidrog till krispet! Gott som fan blev det i alla fall.

Proteinvåfflor cirka 12 st

  • 2 dl blötlagda röda linser
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 banan (valfritt)
  • 1 msk cashewnötter (valfritt)
  • 1–2 dl vatten (vätska från de blötlagda linser går utmärkt)
  1.  Blötlägg linserna. Använd rikligt med vatten (ca 3 delar vatten till 1 del linser) och låt dem ligga i 8–24 timmar.
  2. Mixa alla ingredienser i blender tills det blir en slät smet. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter.
  3. Nu är det bara att grädda våfflorna som vanligt. Tänk på att ha tålamod. Om man försöker öppna järnet och våfflan inte släpper, låt den grädda längre. Annars öppnar den sig på mitten och fastnar i järnet.
  4. Servera med önskad topping!

Näring per våffla

  • Energi: 37 kcal
  • Protein: 1,85 g
  • Kolhydrater: 6,0 g
  • Fett: 0,82 g
  • Fiber: 1,52 g

 

Forskning på linser säger bland att:

röda linser

  • Linser är rika på protein, fiber, järn, folat och andra mineraler. En kopp (≈198 g) kokta linser innehåller till exempel ca 18 g protein och betydande mängder järn och folat. (Healthline)
  • Studier pekar på att regelbundet intag av linser kan bidra till lägre LDL-kolesterol och total kolesterolnivå i blodet. (WebMD)
  • Linser har ett relativt lågt glykemiskt index och hög fiberhalt, vilket hjälper till att hålla blodsockret mer jämnt. (Healthline)
  • Fiber och andra ämnen i linser kan gynna tarmhälsa och matsmältning via att bidra till god bakterieflora och regelbunden tarmfunktion. (Cleveland Clinic)
  • En översiktsartikel från 2024 visar att linser i flera studier sänker den akuta blodsocks- och insulinresponsen (postprandialt), och att effekten verkar vara kopplad till mängden linser, fiber- och proteininnehåll. Minimum effekt visade sig vid ungefär 110 g kokta linser för att få ~20 % sänkning i blodsockerspiken. (MDPI)
  • Ett annat perspektiv: en översikt från 2024 visar att linser har anti-inflammatoriska och antimikrobiella egenskaper utöver bara näringsinnehåll – tack vare olika växtbaserade ämnen (polyfenoler, saponiner m.fl). (PMC)
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.