Seitanskinka – Vegansk julskinka 2020 edition

Det har blivit en tradition att göra vegansk julskinka hemma hos oss. Detta är nu tredje året jag delar receptet med er här på bloggen! Det har blivit så att jag vrider och vänder lite på receptet varje år. Om man vill prova de tidigare, hittar ni 2018 års ”skinka” här och 2019 års här.

En liten luring i år var att jag upptäckte att mitt vetegluten gått ut! Alltså passerat bäst-före-datum. Efter lite googlande förstod jag det hela som att jag inte utsatte någon för fara med att använda mjölet. Man ska kolla efter mjölbaggar o.s.v. såklart. Detta gör jag dock alltid efter en traumatisk upplevelse som barn då dessa tog över alla våra skafferier. I övrigt ändras mest egenskaperna. Det märke jag då jag behövde använda betydligt mer mjöl än innan för att uppnå samma resultat. Jag väljer att ta med detta eftersom jag tror vi många som avskyr att slänga mat som kan vara bra.

Hursomhelst, årets första omgång av vegansk julskinka var lika uppskattad som alltid här hemma! Och precis som tidigare år vill jag skriva med att jag faktiskt inte minns hur skinka på djur smakar. Så är det likt? Ingen aning! Men den är salt, lite rökig och god. Och det är griljeringen som gör det! Vi har avnjutit många julknäcken med vegansk julskinka och äppelmos på kvällarna här. Och fler ska det bli!

Nog snack, nu kommer receptet!

vegansk julskinka

Vegansk julskinka 2020 edition

 • 1 röd eller gul lök
 • 1 grönsaksbuljong
 • 3 st lagerblad
 • 2 tsk kryddpeppar
 • 4 tsk liquid smoke
 • 2 tsk vegeta
 • 1 msk kött och grillkrydda
 • 1 krm vitpeppar
 • 2–3 tsk salt
 • 1 msk misopasta
 • 100–200 g rödbetor, morötter eller kålrot
 • 0,5 dl rapsolja
 • 5 dl vatten
 • 1 dl kikärtsmjöl
 • 4–5 dl vetegluten

Griljering

 • 1 msk agavesirap eller Nicks sockerfri sirap
 • 3 msk senap valfri sort och styrka
 • ströbröd
 • 1 tsk vegeta
 1. Skala och hacka upp lök och rotfrukter. Lägg i en kastrull (en kastrull för 3–5 liter är bra) med vattnet lägg även i alla kryddor, misopasta och oljan.
 2. Koka upp och låt puttra under lock tills grönsakerna är mjuka. Plocka ur lagerbladen. Ställ åt sidan, mixa slätt och låt svalna.
 3. För att minska disken använder jag kastrullen att blanda seitandegen i. Blanda ner kikärtsmjöl och vetegluten. Knåda i cirka 5 minuter. Degen är bra när man knådat den så att man kan dra ut degen och den går tillbaka själv.
 4. Forma degen till en liten limpa. Slå in i plastfolie och låt vila i 15 minuter.
 5. Nu ska vi ånga den lilla rackaren! Här är det grymt om man har en en ånginstats eller durkslag som går att använda på samma sätt. Jag använder återigen samma kastrull, men ursköljd. Fyll till hälften med vatten. Koka upp och sänk värmen så vattnet endast småputtrar med lock på. Placera ett durkslag i kastrullen. Botten på durkslaget ska inte möta vattnet. Lägg i seitanskinkan och lägg på locken. Ånga 1 ½ timme. Låt svalna och placera i kylen minst 8 timmar.
 6. Då är det dags för griljeringen. Blanda ihop sirap med senap och vegeta och 1 msk ströbröd. Stryk över hela ”skinkan”. Strö över ströbröd så det täcker hela.
 7. Griljera i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg. För extra fin presentering kan man sticka in små kryddnejlikor. Jag skapade rutmönstret med baksidan av en kniv.
 8. Låt svalna och servera… om och om igen!

vegansk julskinka

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.