Svartkålschips – Recept på favortisnacks

Svartkålschips recept

Har ni provat att göra svartkålschip? Det är så enkelt och otroligt gott! Jag tycker chips på svartkål, eller palmkål som det också heter, blir snäppet bättre än grönkålschips. Svartkålen har yviga och har något buckliga blad – fantastiskt vackra. De är dock inte svarta som namnet antyder, utan snarare grönblå. Den är faktiskt en hybrid av savojkål och grönkål.

Många menar att svartkål är en av de nyttigaste sakerna du kan äta. Hur kommer det sig då? Jo, den är fullkomligt fullproppad med antioxidanter. Dessutom är svartkål rik på bland annat A, C och E- vitamin. Med fibrer och järn gör sin denna kål till en riktig kompis för kroppen.

svartkålschips

Jag vill dela med mig av världens enklaste recept på svartkålschips. Man kan äta dem som snacks och helt enkelt byta ut potatischips mot dessa nyttigare chips. De är också väldigt goda att ha till maten. När jag gjorde dessa häromdagen hade jag dem till stekt tofu och blomkålsmos med morot i. Har ni läst min blogg förr vet ni att jag är en sucker för olika texturer i maten och svartkålschipsen ger en härlig crunch. Recept på hela maträtten finns längre ner i inlägget.

Recept Svartkålschips

 • Svartkål
 • Olja
 • Salt
 1. Värm ugnen till 150°C.
 2. Skölj kålen noggrant och torka bladen med en kökshandduk. Det är lättast att krama bort vätskan.
 3. Skär bort den hårda strängen i mitten och dela upp bladen i lagom storlek för chips eller som långa sticks.
 4. Lägg bladen i en påse med lite olja i och blanda ihop. Jag blåser upp påsen lite så är det lättare att blanda ihop. Det behövs inte mycket olja, men försök att verkligen få ut det på alla blad.
 5. Sprid ut kålen på en plåt med bakplåtspapper. Salta och ställ in i ugnen i cirka 15–20 minuter.
 6. Redo att serveras!

stekt tofu, blomkålsmos, svartkålschips

Blomkålsmos med tofu och svartkålschips

 • Tofu
 • Marinad
 • 1 blomkålshuvud
 • 2 morötter
 • 2 dl havregrädde
 • Salt
 • Vitpeppar
 • Muskotnöt
 • Svartkålschips
 1. Skär upp tofun i bitar. Pressa ut vätskan och marinera i en påse i minst en timme. I detta inlägg beskriver jag mer hur man pressar tofun på bra sätt.
 2. Stek tofun i lite olja på båda sidor tills de fått fin färg och krispig yta.
 3. Skär upp blomkålen i mindre buketter. Skala och hacka upp slantar av morot. Koka blomkål och morot i saltat vatten tills blomkålen och morot är mjuk. Häll av vattnet och häll på grädde. Krydda med salt, vitpeppar och muskotnöt. Mosa ihop.
 4. Monterna med mos i botten, tofu och sist chips på toppen. Salta om det behövs.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras