Proteinplättar som är lika passande till frukost som till efterrätt. Med linser som huvudsaklig ingrediens är de glutenfria och dessutom sockerfria.
Jag har tidigare delat recept på tortillabröd på linser och detta är en variant på det receptet. Här plättar baserade på linser. Sötman kommer från sötningsmedel eller banan.
Näringsmässiga fördelar med röda linser
- Proteinrika – ett bra växtbaserat protein, särskilt för dig som äter vegetariskt eller veganskt.
- Rika på fibrer – bidrar till bra matsmältning, mättnadskänsla och stabilt blodsocker.
- Mineraler och vitaminer – innehåller bland annat järn, magnesium, kalium, folat och zink. Folat är viktigt för celldelning och särskilt under graviditet.
- Låg fetthalt – ett hälsosamt livsmedel som kan ingå i olika typer av kosthållning.
Proteinplättar recept
- 2 dl blötlagda röda linser (lägg i blöt i minst 6 timmar eller över natten i kylen)
- 0,5 dl vätska från blötläggning
- 2 msk sötningsmedel eller en halv banan
- 2 tsk kanel
- 1 nypa salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 tsk bakpulver
- Lägg alla ingredienser i en mixer och blanda till en slät smet.
- Spraya lite olja i en stor stekpanna och hetta upp.
- Stek små klickar av smeten på medelhög värme på båda sidor tills de fått fin färg och är tillagade igenom.
- Servera med frukt eller bär!




