
Jag spenderade denna morgon på frukostseminarium om fullkorn. När inbjudan kom slog det mig att det faktiskt var rätt länge sedan jag ägnade någon större tanke åt fullkorn. Något som förr alltid var på tapeten.
Visst är det så att nyttigheter trendar. Ena stunden kollar alla efter fullkorn, sedan protein, sedan sockerfritt osv. På senare tid har det varit mycket prat om tarmen och hur en god tarmhälsa är grunden till bra hälsa för hela kroppen. I detta sammanhang kommer även fullkorn in faktiskt.

Seminariet såg ut på följande sätt:
- Rikard Landberg, professor i Food and Health vid Chalmers tekniska högskola talade om fullkorn, kolhydratkvalitet och kostens betydelse.
- Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen berättade om nystartade Fullkornssällskapet.
- Per Frank, Nordic Nutrition, Health and Wellness Manager på Nestlé presenterade resultatet från en undersökning om svenskars kunskap om fullkorn.


För att sammanfatta morgonen. Att vi får i oss fullkorn är direkt avgörande för att minska risken för typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Fullkorn bidrar också till att minska risken för cancer i tjock- och ändtarm. Bland annat! Detta är bara några av de positiva hälsoeffekterna. Men svenska folken har onekligen bristande kunskaper om fullkorn. Alltså på den grad att jag inte visste om man skulle skratta eller gråta.
Det var ändå intressant att majoriteten anser det är viktigt med fullkorn och knappt hälften anser att de får i sig tillräckligt med fullkorn. Men hur mycket är det då? Ja, där har vi ingen koll alls. Nu har jag lärt mig att SLV rekommenderar 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och 90 gram för män. Nio av tio äter för lite fullkorn. Hoppsan.
Vad är egentligen fullkorn och hur får man i sig det?
Fullkorn är när alla delar av spannmålskornet finns med i mat gjord på till exempel vete, råg, korn, havre, ris och majs. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än när man inte använt hela kornet.
Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.
Ni som läser bloggen bör vid detta laget förstått att jag älskar mitt havregryn. En portion havregrynsgröt på 1 dl gryn ger 35 g fullkorn! Jag använder mer än gärna havregrynen när jag gör vegansk biffar också. Ett annat tips är att byta ut så mycket du kan mot alternativ med fullkorn, exempelvis pasta. Gillar du bröd är fullkornsbröd perfekt. Kolla bara att det är det, för i vissa fall är brödet mörkare brunt med med färg och inte alls fullkorn. Knäckebröd är extra bra, eftersom det ofta innehåller 100 procent fullkorn.