Här kommer ett recept på en busenkel vegan tapenade som jag slängde ihop till en födelsedagsfest i helgen. Vi serverade lite plock och jag blev så vansinnigt sugen på tapenade. Den man köper färdig är dock oftast innehållande någon typ av fisk som smaksättare, som sardeller. Jag vet att man oftast inte använder champinjoner utan bara oliver, så tekniskt sett kanske man inte får kalla detta för tapenade? Meeeeen, jag brukar strunta i sånt rätt mycket. Om man vill kan man såklart experimentera med fördelningen av oliver och champinjoner efter tycke och smak.
En del av gästerna efterfrågade hursomhelst receptet och det tar jag som ett gott betyg. Det verkade väldigt uppskattat. Så här kommer det! Om man har en mixer eller matberedare av något slag så går det smidigt och snabbt.
Vegan tapenade med champinjoner och oliver
- 2 burkar champinjoner (utan vätskan)
- 1 dl svarta oliver
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk pressad citron
- 3 msk näringsjäst
- 20 blad färsk basilika
- 2 msk grönsaksfond
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk vegeta
- salt
- svartpeppar
Världens enklaste process – ner med ALLT i en mixer! Smaka av och salta mer om det behövs. Om man vill kan man ta i en skvätt tryffelolja också. Servera!
Tapenaden är härlig att ha som som hors d’œuvre bredd på en kanapé eller baguette eller som dipp med grönsaksstavar. Jag är en sucker för miniatyrmat och tycker det är så smidigt att servera fat med plock när det är mycket folk. Det ger ofta en mer avslappnad känsla än att bjuda på middag där man sitter ner. Mingelmat är grejer det!