Vegan moussaka med aubergine och potatis

Nu ville jag bjuda på ett recept på enkel och god vegan moussaka igen! För några år sedan delade jag ett annat recept på samma rätt. Det hittar ni här. Recepten skiljer sig dock åt. Den gjordes med linser och till den gjorde jag en krämig vegansk béchamelsås. I det här receptet använde jag istället för linser sojafärs och toppade med växtbaserad grädde. Vilket är då bäst? Ja det är en smaksak! Jag tyckte om båda två och därför vill jag dela även detta recept.

vegan moussaka

För den som inte känner till maträtten moussaka så är det en traditionell rätt från Balkan och Mellanöstern. Beroende på var man befinner sig skiljer sig rätten åt men oftast innehåller den färs, aubergine och/eller potatis. Och eftersom jag gör en vegan moussaka ersätter jag köttet, grädden och osten som man annars kan finna i rätten.

I det här receptet ville jag verkligen ha en mustig färs. Därför har jag använt kryddor som kanel, muskotnöt och nejlika. Det är helt underbart att servera moussakan med en fräsch grönsallad. Det kryddiga och fräscha blir underbart ihop.

Vegan moussaka med aubergine och potatis

 • 2 auberginer
 • 6 potatisar
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 500 g krossade tomater
 • 500 g vatten (fylld förpackning från de krossade tomaterna)
 • 3 dl veggi sojafärs torrvara
 • 1 tsk muskotnöt
 • 3 tsk kanel
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1 tärning umamibuljong
 • 2 tsk timjan
 • 0,5 krm stött nejlika
 • svartpeppar
 • 2–3 dl planti havregrädde
 • muskotnöt, salt, vitpeppar
 • Bjäst Näringsjäst

Aubergine: Börja med att skära upp auberginerna på längden i ½–1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem och salta för att dra ut vätskan. Låt stå en stund så ser man till slut droppar med vätska på ytan. (Medan man väntar kan man börja göra färsen.) Pressa ut vätskan med hushållspapper. Stek sedan auberginerna i stekpanna på båda sidor och lägg åt sidan.

 

auberginer till vegan moussaka

auberginer till vegan moussaka

Färs: Finhacka en gul lök och fräs i en stor kastrull. Pressa vitlöken och fräs även den. Tillsätt den krossade tomaten och fyll den tomma förpackningen med vatten som också hälls ner i kastrullen. Rör ner sojafärsen och krydda med grönsaksbuljong, umamibuljong, timjan, nejlika, muskotnöt, kanel och några drag med svartpepparkvarnen. Låt koka upp och sedan puttra på lägre värme i minst 20 minuter. Färsen kan man gott förbereda i god tid och låta puttra länge.

Skala och skär upp potatisen i skivor. Smörj en ugnsform och varva skivor av potatis, färs och aubergine. Toppa med grädden som kryddas med muskotnöt, vitpeppar och salt. Strö till sist ut ett rikligt lager av bjäst på toppen och grädda i ugnen på 200 °C i 40 minuter.

vegan moussaka

vegan moussaka

potatis

vegan moussaka

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras