Vegansk moussaka med potatis och aubergine

vegansk moussaka

Kan detta vara den ultimata matlådematen? I detta inlägg ska jag dela med mig av mitt recept på vegansk moussaka med potatis och aubergine. Istället för köttfärs som används i den traditionella rätten så gör jag en färs med röda linser i basen.  Min veganska béchamel är härligt krämig tack vare växtbaserad mjölk och grädde. Den ostiga smaken kan vi tacka näringsjästen för.

Detta recept ger en stor form med moussaka. Perfekt att dela upp i matlådor. Servera med en sallad och färska kryddor.

Jag försöker handla mycket efter säsong. Just nu hade affären mycket bra pris på aubergine som gjorde att jag passade på. I efterhand önskar jag att jag hade köpt fler och gjort fler formar av denna rätt. Det blir trots allt så billigt när man håller sig till säsonger och erbjudanden. I vanlig ordning är receptet nyttigt med.

recept på vegansk moussaka

Vegansk moussaka med potatis och aubergine

 • 3 auberginer
 • 3 medelstora potatisar
 • 1 lök
 • 2 dl röda linser
 • 390 g passerade tomater
 • 1 dl vatten
 • 1 tsk kanel
 • 2 nypor grytblandning (Persilja, Gräslök, Koriander, körvel)
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Vitlökspulver

Vegansk béchamel

 • 2 dl havregrädde
 • 3 dl växtbaserad mjölk
 • Salt
 • Vitpeppar
 • Muskotnöt
 • 3 msk näringsjäst
 • 2 msk tapiokamjöl
 • 1 krm gurkmeja

Börja med att skiva upp auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Lägg upp dessa på en plåt som du har bakplåtspapper på. Skala potatisen och skiva dem lika tjocka som auberginen. Det kan hända att du kommer behöva två plåtar istället för en. Vi vill tillaga dessa i ungen eftersom auberginens vätska annars kommer göra moussakan vattnig. Och potatisen blir bättre när man fått tillaga den lite i ugnen.

Salta och peppra och tillaga i ugnen i 25 minuter på 200°C.

Linsfärssås: Under tiden skall vi passa på att göra färsen. Skala och hacka löken och fräs i en kastrull. Tillsätt linser, krossad tomat och vatten. Koka upp, krydda med alla kryddor och låt puttra på svagare värme tills linserna är klara. Man kan koka sönder linser men jag föredrar när de är al dente. Du ser att linserna sväller och får en liten ”svans”.

Vegansk béchamel: Vispa tillsammans alla ingredienser till béchamelen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tack vare tapiokamjölet kommer såsen bli härligt krämig.

Smörj en stor form. Lägg lager av aubergine, potatis och färs. Sist häller du på béchamelsåsen.

Tillaga moussakan i ugnen i 30 minuter på 200°C. Servera med färska kryddor!

3 kommentarer
 1. Helt lovely och matig moussaka! Kryddningen är perfekt och gör den så mustig som den ska vara. Har bara använt det här receptet sedan jag hittade det. Stort tack!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras