Blev det någon pumpa över efter halloween? Då vill jag verkligen tipsa om den här soppan! Krämig pumpasoppa toppad med smokey morotschips. En perfekt höstvärmare. 🎃
Hösten måste ju vara soppans primetime? Det är verkligen något nästan magiskt med att komma in från rusket, höra regnet smattra mot fönstret och sörpla på mustig soppa. Jag älskar hösten, har jag nämnt det?
Pumpasoppan serveras med ringlad vegansk majonnäs, smokey morotschips, pinjenötter och solrosfrön. Tips är att ha fröknäcke till. Det hittar ni recept på här!
Krämig pumpasoppa 🎃
- 1 liten pumpa
- 3 potatisar
- 1 gul lök
- 2,5 dl växtbaserad matgrädde exempelvis Oatly iMat
- 1 l vatten
- 1 dl vitt vin
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- harissakrydda
- köftekrydda
- chilikrydda
- paprikakrydda
- kanel
- matfett (olja eller mjölkfritt margarin)
Smokey morotschips
- 2 morötter
- 1 krm Hickory Liquid Smoke
- olja
- havssalt
Soppa: Skala pumpan och rensa bort kärnorna. Skala även potatisen och skär upp pumpan och potatis i centimetertjocka bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, potatis och lök i matfett i en stor kastrull. Pumpan kan gärna få färg, då den kommer fram i smak.
Krydda alltsammans och häll på vinet. Häll sedan på grädden och låt koka upp. Tillsätt resten av vätskan. Låt puttra tills potatisen och pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt mer vätska om du vill ha tunnare soppa.
Smokey morotschips: Skiva morötterna tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Torka skivorna med hushållspapper. Lägg dem sedan i en skål och droppa på rökaromen. Blanda väl. Fritera i olja tills de är lätt bruna. Lägg upp chipsen på hushållspapper efter de friterats så blir de av med överskottsfettet och blir härligt krispiga. Salta efter smak och tycke.