Scrambled tofu med kirskål

scrambled tofu

En fantastisk brunch, frukost eller lunch i form av scrambled tofu med kirskål. Snabbt, nyttigt och lättlagat!

Hemma i proteinlaboratoriet tillagas det rätter med kirskål i princip dagligen. Vi har plockat, plockat och plockat. Och torkat! Vill verkligen slå ett slag för detta ätliga ogräs. Precis som andra grönsaker med gröna blad är kirskål full av vitaminer och mineraler. Den funkar fint att använda istället för spenat eller persilja i recept.

Innan jag blev vegan var en enkel rätt att servera vid exempelvis brunch omelett och äggröra. Scrambled tofu är den veganska varianten på scrambled egg, alltså äggröra. Jag har tidigare delat recept på detta här. Det här receptet skiljer sig lite grann. Jag hade ingen växtbaserad mjölk hemma och testade istället att blanda vatten med kikärtsmjöl och det blev fantastiskt krämigt och gott. Påminde faktiskt ännu mer om the real deal. Vill man ha ännu krämigare kan man faktiskt dubbla smeten i förhållande till tofun.

En sak att investera i är att köpa hem den märkliga ingrediensen kala namak, svart salt. Det indiska saltet har smak av svavel och både luktar (tyvärr) och smakar (hurra) som ägg. Perfekt att tillsätta i rätter där äggsmaken vill lyftas såsom omelett eller pannkakor.

scrambled tofu

Scrambled tofu med kirskål

 • 400 g tofu
 • 1 dl kirskål
 • 5 cm purjolök
 • 1 tsk ramslök
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • salt
 • svartpeppar
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk svart salt (kala namak)
 • 2 msk näringsjäst
 • persilja
 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl kikärtsmjöl
 • olja till stekning

Gör så här:

 1. Mosa upp tofun med hjälp av händerna. Den behöver inte pressas ur på vätska innan.
 2. Skölj purjolöken och skär upp den. Stek på medelhög värme i olja så den blir mjuk.
 3. Tillsätt tofun, kirskål och ramslök till stekpannan och stek på medelhög värme.
 4. Vispa ihop vatten och kikärtsmjöl till en smet. Smula ner buljongen, näringsjäst och tillsätt de resterande kryddorna.
 5. Häll över smeten i stekpannan och rör om medan det hettas upp.
 6. Toppa med färsk persilja och eventuellt mer salt. Servera!

scrambled tofu

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras