Kålsoppa med morot – nyttigt, enkelt och gott recept

Nu har jag under några dagar haft en otroligt god matlåda med mig i form av kålsoppa med morot. Eller låda? Njae, jag fyllde en termos och hade med mig till jobbet.

När jag var liten var det just denna soppa man fick på torsdagar innan pannkakan. Minns inte om det möjligen även var potatis i. Hursomhelst så är detta en av mina absoluta favoritsoppor att göra.

Vitkål är både nyttigt och billigt. Trots sitt låga kaloriinnehåll mättar vitkål gott i magen. Och just en soppa tycker jag passar så fint dessa dagar då regnet faller. Jag omfamnar att hösten inleds och kryper gärna ihop med en varm skål soppa och njuter.

Kålsoppa med morot

  • 1 gul lök
  • 1/2 huvud vitkål
  • 1-2 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olja
  • 2 tärningar grönsaksbuljong eller 2 msk buljongpulver
  • Valfria mixade örter som persilja eller exempelvis ramslök
  • Salt och peppar
  • 1,5 l vatten
  1. Skala löken och strimla den. Ta hjälp av en mandolin eller köksmaskin för bästa resultat.
  2. Rensa de yttersta bladen på vitkålen och strimla på samma sätt som löken.
  3. Skala morot och strimla även dem.
  4. Skala och skiva vitlöken tunt.
  5. Fräs grönsakerna på medelhög värme i olja i en större kastrull. De ska bli mjuka men inte får färg.
  6. Tillsätt buljong och kryddor och rör om.
  7. Tillsätt vatten och låt puttra i cirka 15 min.
  8. Servera med lite färska kryddor och flingsalt.

Till soppan är det helt underbart att servera fröknäcke. Det här receptet är toppen!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras