Bär med superkrafter – vägen till ett långt och hälsosamt liv

Klockan närmar sig 9:00 och jag kliver, tillsammans med Martina, in på hotellet Miss Clara. Vi tar hissen upp till femte våningen och går ut på den inglasade terrassen där det är vackert uppdukat för en hälsosam pressfrukost. Vi har blivit inbjudna med anledning av kampanjen Powerfruits – ”Enastående egenskaper hos vanliga frukter” som drivs av Polska Fruktträdgårdsägarnas Förbund. 

Klockan närmar sig 9:00 och jag kliver, tillsammans med Martina, in på hotellet Miss Clara. Vi tar hissen upp till femte våningen och går ut på den inglasade terrassen där det är vackert uppdukat för en hälsosam pressfrukost. Vi har blivit inbjudna med anledning av kampanjen Powerfruits – ”Enastående egenskaper hos vanliga frukter” som drivs av Polska Fruktträdgårdsägarnas Förbund. 

Vi avnjuter frukosten som är en välsmakande färgfest och tar samtidigt del av föreläsningarna som står på agendan. Först ut är polska bärexperterna Miroslaw Maliszewski och Monika Adamska som tar oss igenom bärindustrin och konsumenttrender. Därefter är det dags för höjdpunkten i min mening, en föreläsning av Helena Nyblom Munthe. Helena är medicine doktor och har givit ut flertal böcker om hälsa och kost. Hon är expert på ämnet ”supermat” och delar under föreläsningen med sig av sina kunskaper med fokus på bär.

Världens blå zoner

Att få leva ett långt och friskt liv är drömmen för mig och många andra. Blå zoner är de områden i världen där människor lever mätbart längre och en stor del av befolkningen blir 100 år eller äldre. Det finns fem ”hot spots” identifierade där populationen lever ett friskare och längre liv. Zonerna är Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grekland) och bland adventister i Loma Linda, Kalifornien. 

Kan det vara så att det finns ett facit till ett långt liv? Jo, det kan man nog påstå eftersom människorna i de olika zonerna har gemensamma egenskaper i sin livsstil som bidrar till deras livslängd och hälsa. 

Först och främst är kosten verkligen avgörande. Gemensamt är att de äter vegetarisk kost med mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter. Råvarorna är naturliga och ofta har människorna odlat själva. Det är värt att notera att de blå zonerna inte består av rika människor, tvärtom. De har helt enkelt inte råd med halvfabrikat och på så vis drar de inte heller på sig s.k. välfärdssjukdomar. Människorna har en regelbunden och måttlig fysisk aktivitet som ofta är kopplad till arbetet. Viktigt är också att de har syfte i sitt liv, inte stressar och människor i alla åldrar är sociala och engagerade i samhällslivet, andlighet och familj.

Superbärens egenskaper

För att förstå varför bären är så fantastiska ska vi först snabbt reda ut två begrepp; antioxidanter och fria radikaler. Antioxidanter är ämnen med kemiska egenskaper som ger dem förmågan att motverka oxidation, skadeverkan från vissa syre- och kväveformer. Vi behöver syre för att andas men när syret omsätts bildas samtidigt fria radikaler. Fria radikaler kan ha skadande verkan på kroppen, så kallad oxidativ stress.

Hela livets existens förutsätter ett skydd mot detta; antioxidanter är de ämnen som neutraliserar fria syreradikaler. Alltså, fria radikaler= dåligt. Antioxidanter= bra. På vilket sätt är fria radikaler en hälsofara då? De kan åstadkomma allvarliga cellskador och ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Risken ökar även för cancer, diabetes, benskörhet och rynkor. Allt detta skyddar då antioxidanter mot. Rätt fantastiskt va?

Man finner antioxidanter i färgstarka födoämnen. Det sitter ofta i skalet och har som funktion att skydda bäret. Det är med andra ord bara att hugga in och smaska på för en god hälsa.

Blåbärets färgpigment har i studier visat sig minska risken för demens. Och bäret stärker huden. Jordgubbar innehåller ämnen som lägger sig i huden och skyddar den. Svarta vinbär är fullpackade med vitamin C som fungerar som antioxidant. Vitamin C underlättar även upptaget av järn från maten. Ett till fantastiskt faktum är att bär stabiliserar blodsockret.

Goda tarmbakterier

Vi kan ge näring till de goda tarmbakterierna genom att äta frukt, grönsaker, bär, nötter, baljväxter och mörk choklad. Man kan köpa dessa bakterier som tillskott (probiotika) men sanningen är att de helt enkelt inte innehåller allt de som man får i sig på naturlig väg.

Helena berättar under sin föreläsning om att tarmen har stora kopplingar till hjärnan och lyfter fram tanken om att exempelvis depressioner, ångest och adhd kan ha med tarmen att göra. 

En dålig kosthållning påverkar immunförsvaret och leder till en osynlig inflammation. Det driver på välfärdssjukdomar.

Denna färgsprakande frukost lämnade mig med så mycket mer än massa härliga superbär i magen. Det är kunskapen som gör att vi faktiskt kan fatta beslut som kan leda till ett långt, friskt och lyckligt lv. Jag hoppas verkligen att fler blir inspirerade att lära sig mer och ta hand om sig själva.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.