Veganska piroger med sojafärs och kantareller

Jag var på babyshower för några helger sedan där vi kommit överens om att köra knytis. Som enda vegan och glad i att laga mat tog jag självfallet på mig att ta med något veganskt. Piroger är bra att ta med sig tycker jag. Funkar toppen att ta med på utflykter med. Innehållet i veganska piroger kan såklart varieras till oändlighet. Jag kan inte motstå skogens guld och har haft kantareller i nästan allt den senaste tiden. Mums!

Degen är med bakpulver istället för jäst och funkar precis lika bra som pizzadeg. Man kan göra degen och ha den i kylen till dagen efter om man vill. Jag gjorde faktiskt dubbelsats och använde till andra typer av piroger dagen efter. Det funkar finfint.

Veganska piroger fyllning

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl kantareller
  • mjölkfritt margarin
  • 3-4 dl sojafärs
  • wild garlic flingsalt
  • torkad kirskål
  • svartpeppar
  • 1 dl havre- eller sojamjölk
  • 1 msk bjäst

Pirogdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2,5 msk olivolja
  • 1,5 dl vatten

Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken. Rensa kantarellerna och skär upp dem i mindre bitar. Stek i mjölkfritt margarin på medelhög värme tills löken blivit mjuk men inte fått färg. Häll över sojafärs och stek allt. Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen. Våga krydda på och smaka av fyllningen innan du ställer den åt sidan för att svalna.

Blanda de torra ingredienserna till degen. Häll i vatten och olja. Knåda till en jämn deg. Ta upp på ett mjölat bord och knåda den ytterligare en liten stund. Kavla ut. Stansa ut cirklar med hjälp av exempelvis ett glas.

Fyll varje degcirkel med fyllningen, vik på mitten och nyp ihop kanten. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper, pensla lite olja på varje pirog och grädda i ugnen 225°C i cirka 10-15 minuter.

Kan ätas direkt, ljumna, kalla eller uppvärmda snabbt i mikron.

veganska piroger

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.