Med temperaturer på omkring 30 grader är kanske inte det första man tänker på att laga soppa? Det kan jag förstå, men när jag kom att tänka på hur vansinnigt gott två saker blir i ugnen kunde jag inte hålla mig. Blomkål och vitlök. Få saker blir så in i helvete gott av att rostas i ugnen. Okej, tomat också, men det får bli en annan gång.
I dag gjorde jag en blomkålssoppa med just ugnsrostad blomkål och vitlök som verkligen får komma fram i smakerna. Jag kryddar den inte mycket faktiskt. I motsats mot vad man kan tro så smakar den inte direkt vitlök. Den rostade vitlöken blir söt i smaken och inte stark. Har man inte provat det innan kommer man bli helt blown away. Funkar faktiskt perfekt som pålägg på smörgås också.
Nog snackat, här kommer receptet.

Blomkålssoppa på ugnsrostad blomkål och vitlök
- 1 blomkålshuvud
- 1 vitlökshuvud (cirka 6-8 klyftor)
- 1 morot
- 1 stjälk selleri
- 1 liten gul lök
- 250 ml kokosmjölk
- 9 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 2 msk näringsjäst
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk kött- och grillkrydda
- raps- eller olivolja
- bladpersilja
Värm ugnen 200°C.
Börja med att dela upp blomkålen i små buketter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, salta och peppra. Kör i ugnen i 20 min.
Lägg på vitlöksklyftorna med skal på plåten. Ringla lite olja på dessa med och kör i ytterligare 10 min.
Skala moroten och hacka den. Hacka även sellerin och löken. Fräs dessa i en kastrull med olja i cirka 15 min.
Häll på kokosmjölk och vatten. Blanda ner buljongtärningarna, kryddorna och näringsjästen. Låt koka upp.
Blanda till sist ner blomkålen (lämna några få till serveringen) och vitlöken utan skalen.
Mixa till en slät soppa.
Vid servering strör du över hackad bladpersilja, några bitar blomkål och strö lite flingsalt på soppan.
Smaklig måltid!