Lätt som en zucchiniplätt! Enkla och matiga zucchiniplättar med smet på kikärtsmjöl. Kan ätas som enkel lunch, som förrätt eller mellanmål. Det beror helt på vad man väljer att ha till. Jag och dottern åt dem till lunch precis som de är. Supergott!
Zucchiniplättar cirka 12 st
- halv zucchini
- 1 liten gul lök
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl havre eller sojadryck
- Salt och svartpeppar
- 2 tsk torkad dill
- 1 tsk grönsaksbuljong pulver
Börja med att riva zucchinin och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå.
Blanda smeten av kikärtsmjölet, vetemjölet, bakpulver, havre- eller sojadryck och kryddorna. Finhacka löken och tillsätt i smeten.
Pressa ur vätskan från zucchinin och blanda ner i smeten. Låt smeten svälla en liten stund.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och klicka upp smet till små plättar, cirka 6 cm diameter. Stek på medelhög värme. Vill man ha dem krispiga kan man steka i ganska mycket olja och lägga upp plättarna på bakplåtspapper som suger upp det överflödiga fettet. På så vis hålls de krispiga.

Nu har jag äntligen semester och ser så mycket fram emot att kunna laga massa härlig mat och lägga upp på bloggen. Gjorde en gudomlig glass som kommer upp snart. Tyvärr glömde vi kvar vår ryggsäck på Gripsholms Slott vid vårt besök där och i väskan låg såklart laddaren till kameran. Doh!