En app jag använder enormt mycket är Pinterest. Kan inte spendera riktigt lika mycket tid där som jag gjorde förr, men gudarna ska veta att det är lätt att fastna. Ett perfekt ställe för inspiration! När jag kollar runt på Pinterest efter veganska recept jag märkt att vegansk köttfärslimpa är väldigt populärt i staterna i alla fall. Personligen har jag faktiskt aldrig varit mycket för köttfärslimpa, visst jag vill minnas att det var helt ok men det är inte en rätt jag någonsin försökt göra vegetarisk eller vegansk. Tills häromdagen det vill säga. Nu har jag sett så många bilder på härlig vegansk köttfärslimpa som ser väldigt aptitliga ut att jag var tvungen att prova själv. Och ja, jag kallar det baljfärslimpa. Tills ett bättre namn poppar upp i huvudet.
Som vanligt har jag mest gått på känn när jag tog fram det här receptet men jag måste säga att resultatet blev väldigt lyckat. Kommer fortsätta göra denna och säkert tweaka receptet med. Men första försöket blev ändå så jäkla gott att jag måste dela med mig av receptet.

Baljfärslimpa. Vegansk köttfärslimpa med glaze
- 1 dl röda linser
- 3 morötter
- 1 gul lök
- 2 stjälkar selleri
- 1 tetra kikärtor (230g)
- 1 tsk paprikapulver
- 3-4 tsk kött- & grillkrydda
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk ketchup
- 1 tsk grillkrydda
- 1 tsk torkad basilika
- svartpeppar
- salt
- 3 msk kikärtsmjöl
- 2 msk havregryn
Glaze
- ketchup
- agavesirap
- grillkrydda
- soja
- balsamvinäger
Börja med att koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Se till att de inte är för blöta. Häll av överflödig vätska om det behövs. Är linserna för blöta kommer limpan bli för lös.
Skala löken och hacka upp grönsakerna grovt. Mixa dem tillsammans med kikärtorna, linserna, kryddorna, kikärtsmjölet och havregryn i en matberedare. Mixen behöver absolut inte bli helt slät. Det bara härligt med lite bitar i.
Täck en brödform med bakplåtspapper och fyll upp med smeten. Grädda i 175 °C i 30 minuter. Under tiden den gräddas kan man förbereda glaze. Gå på känn, jag mätte inte. Man kan självfallet köpa en färdig glaze eller om man sitter på ett grymt recept, kör på det! Täck limpan med glaze och grädda ytterligare 30 min. Låt svalna i formen. Eventuellt behöver du hälla av vätskan som bildas mellan formen och bakplåtspappret. Det är viktigt att inte servera baljfärslimpan direkt eftersom den behöver sätta sig för att inte gå sönder när man skär upp den. Funkar utmärkt att ställa in i kylen, värma dagen efter och servera.
