I vanlig ordning experimenterade jag i köket. Slängde ihop en enkel pasta med falafel, soltorkad tomat, oliver och spenat. Men det saknades faktiskt någon form av sås. Hittepålösningen blev en vegansk ostsås gjort på tofu. Ibland blir de här experimenten så jävla bra alltså. Len och krämig. Dessutom är fint med en sås som tillför både protein och b-vitamin. High five hjärnan! I och med att den här såsen inte var tänkt att bli så bra som den blev så höftade jag bara måtten men har försökt att skriva ner ungefärliga mått.
Detta är en kall sås som inte värms upp. På detta vis behåller man också näringen i bjästen eftersom b-vitaminet inte klarar av upphettning.
Vegansk ostsås på tofu
- 200 g tofu
- 2-3 dl vatten
- 1 msk extra virgin olivolja
- 2-3 msk bjäst (näringsjäst)
- 2-4 tsk salt eller grönsaksbuljong pulver
- 1/2 tsk gurkmeja (valfritt för en gulare färg)
Dela upp tofun i mindre bitar. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller i en blender. Smaka av och tillsätt mer kryddor eller bjäst efter smak.

Grym sås och så enkel att fixa till! En ny favorit.
Hej Anders! Vad glad jag blir att du säger det! 🙂
Kräver enormt mycket svartpeppar, men blir grymt god som ett substitut till carbonara, men kan inte kalla det för en ostsås direkt
Väldigt rinnig!