Panerad tofu. En krispig dröm

En ny favorit i våran familj. Panerad tofu. MYCKET panering. Krispig som fan. I går blev middagen panerad tofu, kryddat med inspiration från fiskrätter, hemlagad potatismos och kokta ärtor. Klassiskt.

Tack vare Awesome Vegan Dad har jag fått huvudet kring hur man kan göra en bra smet som fastnar bra på tofun och håller ströbrödet bra. Tack! I vanlig ordning är kikärtsmjöl lösningen.  Jag kryddar även smeten och kommer fortsätta experimentera med detta för att få fram olika smaker för olika rätter. Även tofun kryddas såklart. Har man tid kan den gott på ligga i marinad över natten i kylen. Jag föredrar panering med panko istället för vanligt ströbröd eftersom det är stora härliga flingor.

Några rader om potatismoset då. Jag verkar vara helt efter som hade missat att det finns rapsolja med smak av smör som är vegansk! Perfekt till potatismos, det blev så jäkla gott. Eftersom rapsolja är rekommenderat som kosttillskott till framförallt barn som inte äter fisk (en 2 1/2-årig vego hemma) försöker vi använda det som primär fettkälla för att få in omega 3.  Blanda bara växtbaserad mjölk med lite olja och krydda med salt och muskotnöt. Tricket till ett potatismos som inte blir som klister är att inte hålla på med det så mycket. Ju mer man vispar ju mer blir det som klister på grund av stärkelsen.

Nog snackat, här kommer recept!

panerad tofu

Panerad tofu recept

  • 400 g fast tofu
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk citronsaft
  • 3 tsk grönsaksbuljong i pulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • 1-2 msk valfri kryddblandning (jag valde kycklingkrydda)
  • 2 msk torkad dill
  • vatten
  • panko
  • rapsolja för fritering

Börja med att hälla av tofun och låt blocken rinna av på hushållspapper. Skär upp tofun i stavar. Blanda soja, citronsaft och buljong. Lägg tofun i en behållare, låda eller form och häll över sojablandningen. Låt stå i allt i från 30 min till över natten i kylen. För just denna rätt ville jag inte ge tofun så mycket smak utan satsade mer på paneringen.

Blanda nu smeten. Vetemjöl, kikärtsmjöl, salt, kryddblandning och dill blandas först ihop. Sedan vispar man ner kallt vatten i lagom mängd för en relativt tjock smet. Ställ den åt sidan och den svälla en stund.

Nu är det bara att rocka på! Doppa tofustavarna först i smeten och sedan i panko. Fritera på medelhög värme till hög värme. Du vet att oljan är redo för att börja friteras i genom att doppa ner en träsked eller annat verktyg i trä i oljan. När det bildas små bubblor på träet oljan tillräckligt varm. Tänk på att fylla upp din panna med tillräckligt mycket olja för att täcka åtminstone halva tofun, så kan du fritera dem på båda sidor utan att få en ofriterad mitt.

Lägg på ett fat med hushållspapper som suger åt sig flottet. Salta med flingsalt.

Servera med potatismor och kokta ärtor. Vill man ha en sås rekommenderar jag varmt denna veganska remouladsås.  Mums!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.