Den här lilla godingen är perfekt som förrätt! Spenatvåfflor med aubergine-bacon, morot, dill, ifraiche och tångkaviar. Det var faktiskt en ren slump att kombinera aubergine-bacon med den annars ganska klassiska rätten med våfflor. Hade provat på en sats bara för att se hur det skulle smaka och bestämde sig sedan för att slänga på dem på våfflorna. Kombinationen var sjukt god! Lite väl salt blev dock min aubergine-bacon så därför har jag gjort om kryddningen något i detta recept.
Att ha ner spenat i våffelsmeten tycker jag är ett bra och enkelt sätt att få in vitaminer, mineraler och antioxidanter i en annars kanske näringsfattig smet. Och så blir det lite godare!
Auberginebacon recept
- 1 auberige
- 2 tsk extra virgin olivolja
- 2 tsk sojasås
- 2 tsk rökarom
- svartpeppar
- 1 tsk all-around krydda
- 1 krm kött- och grillkrydda
- 2 tsk ljus sirap
Sätt ugnen på 120°C. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär upp aubergine i skivor. Doppa skivorna i marinaden och dra bort överflödet med fingrarna.
Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen. För skivor som ska vara mjuka (som till detta recept med våfflorna) skall plåten vara i ugnen i 45 min. Vill man ha krispiga skivor vänder man efter 45 min på skivorna och tillagar den ytterligare 20-45 min i ugnen (håll koll så de inte bränns).

Veganska Våfflor, cirka 10 st:
- 1 msk olja
- 4 dl havremjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 nypa allkrydda
- 1 dl tinad hackad spenat
Blanda de torra ingredienser först och tillsätt sedan havremjölken, oljan och spenat. Vispa till en jämn smet och grädda i våffeljärn med lite margarin i läggen.

Då är det bara att montera våfflorna. Jag delar dem per hjärta och lägger på en klick ifraiche (vegansk crème fraîche). Skala och hyvla en morot på längden. Rulla ihop de tunna morotsskivorna med aubergine-bacon skivor och placera i klicken med ifraiche, lägg på en tångkaviar och färsk dill. Strö över lite örtsalt om du vill. Servera!
