Stekt hjärtsallad med valnötter och champinjoner

Stekt hjärtsallad är något jag fått upp ögonen för det senaste året. Helt plötsligt har jag blivit serverad det SÅ mycket när jag ätit på restauranger. Inte mig emot, för det är helt underbart gott! Stekt sallad låter ju kanske lite sisådär och kanske inte är jättelockade för den som inte provat det ännu. Men om jag säger så här – tänk mer på kål istället för isbergssallad, så får man en bra idé om smaken och potentialen. 

Hjärtsallad kallas även för gemsallad och kommer som små salladshuvuden med krusiga och krispiga blad. De passar alldeles utmärkt att gratinera i ugn, steka eller grilla. Man kan bokstavligen variera till oändlighet. Jag ville få till en rätt som känns lätt men samtidigt slår på alla cylindrar. Salt, sött och syrligt. Mjukt och krispigt. Jag tycker att jag lyckades riktigt bra! Salladen har en lite nötig smak i sig själv som passar perfekt med salt och lite syra från citronsaft. Champinjoner, valnötterna och solroskärnorna får steka i lite sirap för en skön sötma som vägs upp av kryddblandningen i kött- & grillkrydda. Prova!

stekt hjärtsallad by derin

Stekt hjärtsallad med champinjoner och valnötter

  • 2 st hjärtsallad
  • 250 g champinjoner
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk kött- & grillkrydda
  • extra virgin olivolja
  • mjölkfritt margarin
  • Anamma formbar färs
  • citronsaft
  • mediterranean sea salt
  • soltorkad tomat

Knäpp bort stammarna från champinjonerna och skiva dem upp svampen. Stek i olivolja och mjölkfritt margarin på medelhög, till hög värme tills de fått fin färg och är lite krispiga. Undvik låg värme eftersom de blir sladdriga då. När de i princip är klara tillsätter man valnötter, solroskärnor, sirap och kött- & grillkrydda. Rör snabbt om och ställ åt sidan.

Gör biffar av formbar färs och stek i mjölkfritt margarin. Färsen är redan kryddad så man behöver inte krydda den ytterligare om man inte vill.

Dela hjärtsallad på mitten och ringla över olivolja. Salta med mediterranean sea salt eller flingsalt. Stek i mjölkfritt margarin på medelhög värme. De ska få en gyllenbrun färg. Avsluta med lite citronsaft och eventuellt mer salt.

Lägg upp salladen på ett fat, lägg på blandningen av nötter och champinjon och lägg till bitar av soltorkad tomat.  Servera med biffarna. Klart!

stekt hjärtsallad

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.