Är det lördag så är det. Vi blev så himla sugna på risotto! Det är väldigt sällan jag gör det, vilket är så konstigt för det är verkligen inte svårt. Man får bara ha lite tålamod. Eller så får man se det som ett utmärkt tillfälle att öva på tålamod. Att göra en vegansk risotto till skillnad från vanlig är inte så komplicerat. Ersätt bara eventuellt smör med mjölkfritt margarin eller olja och parmesan mot bjäst.

Vegansk risotto med champinjoner och sparris
- 1 l vatten
- 2 tärningar buljong
- 3 msk kantarellfond
- 3 dl vegansk vitt vin
- 1 gul lök
- extra virgin olivolja
- mjölkfritt margarin
- 4 dl risottoris
- 250 g champinjoner
- 250 g sparris
- bjäst
- salt
- svartpeppar
Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningarna och kantarellfond. Ställ åt sidan.
Skala och hacka löken och vitlök. I en kastrull med tjock botten eller stekpanna med hög kant, sautera löken och vitlöken i olivolja. Den ska bli mjuk men inte får färg. Häll ner riset och höj värmen. Låt risen fräsa en liten stund och bli helt blank. Slå på vinet och sänk värmen något. Låt koka under omrörning tills vinet helt reducerats. Nu kan du börja tillsätta den varma buljongen lite i taget. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget och rör hela tiden om. Låt riset suga åt sig all vätska mellan att du tillsätter mer vätska. Risotton ska sjuda, inte koka. Det tar ungefär 20 min för risotton att bli klar. Testa ett riskorn. Den ska vara mjuk med en fastare mitten. Tänk al dente!
Rengör champinjonerna och skiva upp dem. Bryt av den träiga änden av sparrisen och skär upp sparrisen i mindre bitar. Stek i mjölkfritt margarin och krydda med salt och svartpeppar. Om man inte blir stressad av att ha för mycket samtidigt kan man gott och väl göra detta parallellt med risotton.
Serveras direkt. Ringla över lite extra virgin olivolja och strö över bjäst.
