Dagens lunch blev en färgsprakande vegansk grönsakspytt med Anammas vegoschnitzel, hemmagjord ”bearnaisesås” och avokado. Anamma har tydligen bytt recept på schnitzeln men jag kände faktiskt ingen skillnad alls på smaken. Den var lika underbar som alltid. Det är mitt absoluta favorit halvfabrikat. Tätt följt av Anammas nya formbara färs, som ingen kan ha undgått. Den verkar nästan slut i princip överallt nu, vilken succé alltså! Hatten av för den. Har längtat i cirka 20 år på en formbar. Även fast jag tycker att man kunde få till deras vanliga färs rätt bra om man tinade och sådär är denna verkligen bra framarbetad. Nu kom jag av mig lite.
Så jag tar som vanligt lite av vad jag har hemma. Min så kallade ”bearnaisesås” stod redan klar i kylen då jag gjorde den i förrgår till middagen. Och tur var det. Smakerna blir verkligen mycket kraftigare och godare av att stå i kylen i minst över natten. Det som blev över får familjen äta till middag ikväll. Hoppas de gillar det med! Här kommer receptet!

Vegansk grönsakspytt med schnitzel och bearnaisesås
- 4 Anamma vegoschnitzlar
- 1 sötpotatis
- 1 morot
- 1 knippe färsk sparris
- 10 champinjoner
- rapsolja
- 2 tsk allkrydda
- färsk timjan
Stek på schnitzlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala moroten och slanta upp den. Skala sötpotatisen och tärna upp den. Skiva upp champinjonerna. Skär upp sparrisen i cirka 3 cm långa bitar. Stek alltsammans i en liten skvätt rapsolja på medelhög värme tills grönsakerna är genomstekta och fått fin färg. Krydda med allkryddan och lite färsk timjan. Klart!
Vegansk bearnaisesås
- 2 dl rapsolja
- 3 msk kikärtsspad (aquafaba)
- 1 tsk äppelcidervinäger
- ½-1 tsk salt
- ½ tsk vitpeppar
- 1 krm vitlökspulver
- 1 tsk senap
- 1 tsk torkad dragon
Se till att alla ingredienser är i rums- eller kroppstemperatur. Om oljan och aquafaban är för kall kommer såsen inte tjockna till. Häll alla ingredienser förutom dragon i en hög skål och mixa med stavmixer. Börja med stavmixerna i botten och drag den sakta upp medan du mixar. Vispa sist ner dragon. Låt stå i kylen en stund innan servering för att smakerna ska komma till sin rätt.
Jag serverade lunchen med en avokado till. Väldigt mättande och gott!
