Wokade grönsaker kan vara så himla gott! Om man använder färska grönsaker det vill säga. Jag har så svårt för frysta wokgrönsaker. Tror jag någon gång ätit en riktigt dålig rätt med det och sedan fått ett dåligt associationsminne till det som nästan ger mig kväljningar. Men härligt krispiga fräscha wokade grönsaker med en bra smaksättning är så sjukt gott! Personligen har jag fått dille på sesamolja och gör en sås som smaksätter woken.
Wokade grönsaker med tofu
- 1 bukett färsk broccoli
- 200 g champinjoner
- 1 morot
- 5 cm purjolök
- 1 röd paprika
- 200 g tofu
- 1 msk valfri matolja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk japansk soja
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk färsk riven ingefära
- 1 krm salt
Woksås: Blanda sesamolja japansk soja, salt, riven ingefära och pressad vitlök i en liten skål.
Ansa alla grönsaker och svampen. Skiva upp moroten i tunna skivor med hjälp av exempelvis en mandolin. Hacka upp alla grönsaker och skär upp tofun och woka dem i matoljan. Börja med broccolin som tar längst tid att tillaga. Sedan kan alla de övriga grönsakerna, champinjonerna och tofun wokas. Ha ganska hög värme och rör om konstant. När grönsakerna är färdiga häller du över såsen och rör om tills allt är varmt.
Servera med ris som kokats tillsammans med lite allkrydda istället för salt. Extra snyggt blir det om man serverar med rostade sesamfrön på.
